Automatiseringsdag 2002

Dinsdag
24 september 2002

Nationaal Sport Centrum Papendal Arnhem

Management Informatie systemen nog niet wijdverbreid in de zorg

Het gebruik van Management Informatie Systemen (MIS) is nog niet wijdverspreid binnen de gezondheidszorg. Slechts één op de drie zorginstellingen heeft een dergelijk systeem geïmplementeerd. Van de instellingen die nog geen Mis gebruiken, zegt éénderde binnen afzienbare tijd er een te gaan aanschaffen.

Dit blijkt uit een enquête die het marktonderzoeksbureau Customer View in opdracht van ICTzorg en Zorgvisie heeft gehouden. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag (24 september) gepresenteerd op de jaarlijkse Automatiseringsdag op Het Nationaal Sport Centrum Papendal in Arnhem.

Een kwart van de instellingen die van een MIS gebruik maken, heeft het systeem al langer dan vijf jaar in gebruik. Méér dan de helft van de respondenten geeft aan het systeem één tot twee jaar geleden te hebben aangeschaft.

Meer dan de helft van de ondervraagden die een MIS bezitten, zegt ondersteunende bedrijfsprocessen met informatie uit het MIS te sturen. Het gaat dan onder meer om financiële planning, budgetbeheer, inkoop, personele planning en marketing. Eén op de drie ondervraagden zegt ook daadwerkelijk de zorgprocessen met informatie uit het MIS te sturen. Het gaat dan om productieafspraken, indicatiestellingen en OK-planning. Meer dan de helft is tevreden tot zeer tevreden over de kwaliteit van de geboden informatie. Het is dan ook niet vreemd dat drie van de vijf ondervraagden zegt dat het MIS onmisbaar is. Overigens is het opvallend dat één op de vier respondenten geen antwoord geeft dan wel aangeeft het antwoord niet te weten.

Het is niet vreemd dat het management de grootste doelgroep is van het MIS. Maar ook de financiële afdeling is een grootgebruiker van de informatie. Bij de helft van de respondenten maken meer dan twintig personen gebruik van de gegevens. Bij 40% van de ondervraagden hebben maximaal tien personen toegang tot het MIS. Het MIS is daarmee een systeem dat wijdverbreid is.

Van de instellingen die nog geen MIS hebben, zegt eenderde binnen afzienbare tijd een systeem te gaan aanschaffen. Eenderde geeft aan geen plannen in die richting te hebben, terwijl ook eenderde aangeeft het nog niet te weten.

Copyright © 2002 ICTzorg / ZorgVisie Planetenbaan 80 - 99, Postbus 1110, 3600 BC Maarssen,
Tel. 0346-577 907 / 7256, Redactie.ICTzorg@reedbusiness.nl / ZorgVisie@reedbusiness.nl