Socialistische Partij

Eerste- en Tweede-Kamerfracties SP tekenen verklaring `Stop de bezetting'

24-09-2002 * De voltallige Eerste- en Tweede-Kamerfracties van de SP hebben vandaag de verklaring van de initiatiefgroep `Stop de bezetting' getekend. SP Tweede-Kamerlid Harry van Bommel maakt deel uit van de intiatiefgroep die gisteren de verklaring presenteerde en vandaag een advertentie in de Volkskrant publiceerde.

Gretta Duisenberg en Harry van Bommel

De verklaring roept onder andere op tot onvoorwaardelijke terugtrekking van Israël uit de palestijnse gebieden die het sinds de oorlog van 1967 bezet houdt. Israël moet zich ook houden aan alle VN resoluties die in de loop van decennia over het land zijn uitgevaardigd.

Het opschorten van het associatieverdag tussen de EU en Israël (dat Israël makkelijker en goedkoper toegang geeft tot de Europese markt) is een van de meest concrete maatregelen waartoe de initiatiefgroep oproept. De SP heeft in de Tweede Kamer meedere malen dit voorstel gedaan, tot nog toe zonder succes.

Gretta Duisenberg, woordvoerder van de initiatiefgroep: `Het bezoek van Sharon aan de Tempelberg, twee jaar geleden, bleek het startschot voor een ongekende escalatie van geweld die aan beide zijden enorm veel leed veroorzaakt. Maar het is geen conflict tussen gelijke partijen, integendeel. Een gigantische oorlogsmachine staat er tegenover jongens met stenen. Soldaten die beschikken over tanks, vliegtuigen, helicopters, raketten en machinegeweren staan tegenover een grotendeels ongewapende burgerbevolking'.

Dossier Israël