Gemeente Nuth


Parkstad Limburg

Op 24 september zal de gemeenteraad zich voor of tegen deelname aan het samenwerkingsverband Parkstad Limburg uitspreken. Acht gemeenten staken de koppen bij elkaar met als resultaat Parkstad Limburg. 271.000 inwoners uit de gemeenten Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Nuth, Voerendaal, Simpelveld en Onderbanken leven in Parkstad Limburg. Vier verstedelijkte gemeenten en vier landelijke. Met het groene Limburgs Heuvelland aan de westkant en de uitlopers van de Eifel aan de oostkant. Iedere gemeente heeft ambities. Op bestuurlijk niveau. Op het gebied van milieu, werkgelegenheid, recreatie, scholing, ontwikkeling midden- en kleinbedrijf, nieuwe industrieterreinen, bus- en railverbindingen noem maar op. De vraag is of de ambities van onze groene gemeente Nuth meer passen bij het karakter van Parkstad Limburg of dat ze beter aansluiten bij andere plattelandgemeentes zoals Voerendaal, Simpelveld, Gulpen-Wittem en Valkenburg.

De organisatievorm: het Parkstadmodel

1. De regioraad: het algemeen bestuur, 34 raadsleden uit acht gemeenten.

2. Het dagelijks bestuur: acht lokale portefeuillehouders.
Samen zijn zij verantwoordelijk voor de Regionale Agenda. Hierin wordt een meerjarenprogramma geformuleerd. Daaruit vloeien jaarprogrammas en projecten voort die bindend zijn voor de gemeenten. Het dagelijks bestuur voert ze uit, de regioraad controleert de uitvoering. De samenstelling van beide organen garandeert de democratische legitimiteit.

De Regionale Agenda: het masterplan. Alles wat moet en gaat gebeuren is hierin omschreven. Bestaande projecten, aangepaste en nieuwe. Wie verantwoordelijk is. Wie uitvoert. Wie voor de financiën zorgt. Met de data erbij waarop iets klaar moet zijn. Met de nadruk op moet want de vrijblijvendheid is eraf. Om slagkracht te hebben, zijn bevoegdheden van de gemeenten en de Provincie overgedragen aan Parkstad Limburg. De regioraad en het dagelijks bestuur passen die bevoegdheden toe. Zelf of via een uitvoeringsorganisatie. De vraag voor onze gemeenteraad zal zijn of ze die bevoegdheden uit handen wil geven.

Het kantoor van Parkstad Limburg bevindt zich in Heerlen en is telefonisch te bereiken op 045-570 01 23.