Gemeente Sneek


Beiaard klinkt tussen de middag

De Sneker stadsbeiaardier Dirk S. Donker gaat weer dinsdagsmiddags van 12.00 tot 12.30 uur het carillon van de Martinikerk bespelen. De eerste keer is dat op 24 september.

* Informatie over Sneker beiaard

De gemeente Sneek heeft sinds in ieder geval de tweede helft van de zeventiende eeuw een eigen carillon en dus ook een eigen klokkenspeler. Vanaf 1963 is dat de zo langzamerhand internationaal bekende Dirk S. Donker. In artikel 1 van de door de gemeenteraad vastgesteld instructie voor de stadsbeiaardier staat dat deze iedere dinsdag en vrijdag van 12.00 tot 12.30 uur de beiaard moet bespelen. Burgemeester en wethouders mogen hier echter van afwijken en toen Donker in 1969 eveneens tot stadsbeiaardier van Groningen werd benoemd en hij op dinsdag om 12.00 uur ook de beiaard van de Martinitoren daar moest bespelen, besloot het Sneker gemeentebestuur hem 'tijdelijk' toe te staan de beiaard in Sneek op dinsdag van 9.00 tot 9.30 uur tot klinken te brengen. Dat 'tijdelijk' is onderwijl aardig opgerekt en duurt tot nu toe voort.
Sinds vorig jaar is Donker echter geen stadsbeiaardier van Groningen meer. Voor wekelijkse bespelingen heeft hij alleen de beiaards van Sneek en Joure nog aangehouden. Omdat er rond het middaguur meer publiek van de carillonbespeling kan profiteren dan 's morgens, is in overleg met Donker besloten die regel weer in ere te herstellen.