Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

24/09/02 Prins van Oranje reikt Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst uit

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje reikt op dinsdagmiddag 24 september 2002 in de Beurs van Berlage te Amsterdam vier grote internationale wetenschapsprijzen en één nationale kunstprijs uit. De Prins doet dit tijdens een bijzondere zitting van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

De Heinekenprijzen worden beschikbaar gesteld door de Dr. H.P. Heineken Stichting en de Stichting Alfred Heineken Fondsen. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen selecteert de winnaars. De tweejaarlijkse prijzen worden gewoonlijk uitgereikt door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden. Dit keer zal de Prins van Oranje de prijzen aan de laureaten overhandigen.

De Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2002 (USD 150.000) wordt uitgereikt aan Professor Roger Y. Tsien. Professor Tsien is verbonden aan het Department of Pharmacology, Department of Chemistry and Biochemistry van de University of California in San Diego, Verenigde Staten. Hij ontvangt de prijs voor zijn unieke bijdrage aan het ontwikkelen van een reeks van methoden en technieken voor het meten en zichtbaar maken van processen in en tussen cellen.

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2002 (USD 150.000) is toegekend aan Professor Dennis J. Selkoe, M.D. Professor Selkoe is verbonden aan de Harvard Medical School in Boston, Verenigde Staten. Hij ontvangt de prijs voor zijn inbreng in de ontwikkeling van het moleculaire onderzoek naar hersenziekten, in het bijzonder die van Alzheimer.

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2002 (USD 150.000) wordt uitgereikt aan Professor Lonnie G. Thompson, verbonden aan het Byrd Polar Research Center van de Ohio State University in de Verenigde Staten. Professor Thompson ontvangt de prijs voor zijn baanbrekend werk in het onderzoek naar ijskernen uit de polaire gebieden en de tropen.

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2002 (USD 150.000) wordt in ontvangst genomen door Professor Heinz Schilling. Professor Schilling is verbonden aan de Humboldt-Universität in Berlijn. De prijs wordt aan hem uitgereikt vanwege zijn interdisciplinaire onderzoek naar de geschiedenis van het vroegmoderne Europa, waarin hij de confessionalisering en nationale identiteitsvorming een onderlinge samenhang geeft.

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2002 (EUR 50.000) is toegekend aan Aernout Mik. Beeldend kunstenaar Mik ontvangt de prijs voor zijn consistente oeuvre van video-installaties, waarin hij het medium video gebruikt in combinatie met andere artistieke middelen. Zijn werkwijze heeft grote invloed gehad op de huidige generatie videokunstenaars in Nederland.