Gemeente Nuth


Parkstad Limburg (3)

Op 24 september zal de gemeenteraad zich voor of tegen deelname aan het nieuwe samenwerkingsverband Parkstad Limburg uitspreken. In de aanloop daar naartoe verschijnt ons derde artikel over Parkstad Limburg. De gemeente Nuth werkt aan het behoud van haar groene karakter en draagt bij aan de leefbaarheid van de vijf kernen. De inwoners van Nuth staan voorop in ieder samenwerkingsverband. Het welzijn en de welvaart wordt bevorderd door samenwerking.

Het uitwisselen van kennis met andere gemeenten is een heel goede zaak. Vooral rondom de landelijke problemen is het goed samenwerking te zoeken met plattelandsgemeenten. Ze hebben dezelfde bril op bij het benaderen van identieke problemen. Als je elkaar goed kent en je weet wat je aan elkaar hebt dan begrijp je elkaar ook veel beter. Namens het college van de gemeente Nuth nam wethouder Leon Pansters het initiatief om een samenwerkingsverband aan te gaan met vier andere plattelandsgemeenten: Beek, Meerssen, Schinnen en Valkenburg. Daar houdt het niet op voor wat de samenwerking betreft van plattelandsgemeenten. De gemeenten Eijsden, Gulpen-Wittem, Margraten, Onderbanken, Simpelveld, Stein, Vaals en Voerendaal zijn ook al benaderd. Zich samen sterk maken voor één vitaal plattelandsbeleid.

Het college van B&W wil daarnaast graag deel blijven uitmaken van Parkstad Limburg. Binnen dat verband zijn vier groene gemeenten Voerendaal, Simpelveld, Onderbanken en Nuth en vier stedelijke gemeenten Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum. Een samenwerking die drie duidelijke perspectieven biedt. De groene gemeenten werken aan de belangen voor hun inwoners. De vier stedelijke gemeenten doen dat ook voor hun inwoners en in het belang van alle inwoners van Parkstad Limburg maken de acht gemeenten zich sterk voor projecten die alle Parkstadinwoners raken. Een samenwerkingsverband waar ons college zich sterk voor wil maken.

De zorg van het college van Nuth gaat uit naar de nieuwe gemeenschappelijke regeling. De 18 taakvelden waarvoor de gemeente Nuth haar bevoegdheden zou moeten afgeven, stuit op verzet bij ons college. In het belang van haar inwoners wil het college haar zelfstandigheid niet opgeven. Het afgeven van bevoegdheden aan het Dagelijks Bestuur Parkstad, maakt de afstand tussen burger en politiek alleen maar groter. Het college wenst juist actief de burger te betrekken bij haar beleid. Het college adviseert de gemeenteraad te kiezen voor het bestaande samenwerkingsverband waarbij de gemeente Nuth op 8 taakvelden nauwer gaat samenwerken:

* Beheer en revitalisering bedrijventerreinen;
* Ontwikkeling kleinschalige groene bedrijfsterreinen;
* Oprichting Raad voor de arbeidsmarkt;

* Samenwerking Werk en Inkomen;

* Instrumenten die leiden tot de arbeidsmarkt;
* Binnen- en Buitenringweg;

* Beleidsplan wonen;

* Actief beleid vroegtijdige schooluitval.