Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 20/09/2002


---

Economisch en Sociaal Instituut van de VU presenteert rapport Brancheorganisaties en de Mededingingswet

Op 24 september aanstaande organiseert het Economisch en Sociaal Instituut (ESI) van de VU van 14.00 - 17.00 uur het seminar Mededingingswet versus brancheorganisaties 2002. Aanleiding voor het seminar is de presentatie van het gelijknamige rapport.

In 1998 voerde het ESI-VU het eerste onderzoek uit naar het spanningsveld tussen de activiteiten van brancheorganisaties en de nieuwe Mededingingswet. Doelstelling van dit onderzoek was meer helderheid te krijgen over de gevolgen van de Mededingingswet voor branche- en beroepsorganisaties in Nederland. In het onderzoek werd het gedrag van brancheorganisaties op het collectieve vlak bekeken. Advisering aan leden en het stellen van toetredingseisen vormden twee belangrijke peilers van het onderzoek. In het najaar 2000 is dit onderzoek herhaald en nu in 2002 opnieuw.

Met deze onderzoeken wil het ESI inzicht geven in veranderingen in het gedrag van brancheorganisaties onder vier jaar Mededingingswet. Daarnaast heeft het onderzoek als belangrijke doelstelling brancheorganisaties meer duidelijkheid te verschaffen over de werking van de Mededingingswet en de NMa en mogelijke toekomstige knelpunten.

Tijdens het seminar worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd en na de presentatie is er gelegenheid om in discussie te treden over de over de invloed van de Mededingingswet in het algemeen. Voor het seminar worden alleen vertegenwoordigers van brancheorganisaties uitgenodigd.



Vrije Universiteit Amsterdam