Ned. inst. oecolog. onderzoek


Persbericht, 20 september 2002 VAN WAAKHOND, STEUNBEER EN LELIJK EENDJE: SYMPOSIUM OVER ROLLEN VAN DE ECOLOGIE IN DE MAATSCHAPPIJ

NIEUWERSLUIS/AMSTERDAM - De vierde dinsdag van september staat dit jaar in het teken van de ecologie. Staatssecretaris van Milieu Pieter van Geel, RIVM-directeur Hans Pont, prof. Arnold Heertje, Rob van Hattum en Midas Dekkers zijn slechts een aantal van de mensen die zich op 24 september zullen uitspreken over de ecologie. Debatten, gesproken columns en een Akademielezing maken samen met gastheer Ivo de Wijs het lustrumsymposium van het tienjarige ecologische onderzoeksinstituut NIOO-KNAW.

Symposium Ecologie in de Maatschappij - Waakhond, steunbeer of lelijk eendje?
Dinsdag 24 september 2002
9.15 - 17.00 uur, borrel na
Koningszaal Artis, Amsterdam

Ecologie heeft raakvlakken met allerlei onderdelen van de samenleving. Resultaten van ecologisch onderzoek hebben grote gevolgen, bijvoorbeeld bij klimaatsverandering en ruimtelijke inrichting van ons land. Communicatie tussen wetenschappers, beleidsmakers, adviseurs en de rest van de maatschappij is broodnodig. De opzet van de dag is dan ook die van het debat, met inbreng vanuit de zaal. Ecologie & Beleid, Ecologie & Economie, Ecologie & Global Change/Biodiversiteit en als laatste Ecologie & Genetische Modificatie zijn de VIER DEBATTHEMA'S op het symposium.

Wat betekenen die waakhond, steunbeer en dat lelijke eendje eigenlijk? De waakhond geeft weer dat ecologische kennis (en de ecoloog dus) moet aangeven waar de grenzen liggen. Hoe ver kan de maatschappij gaan voordat bijvoorbeeld een ecosysteem instort? OP TIJD BLAFFEN dus. Een steunbeer is een element van gebouwen: om een muur en zo het hele gebouw te stutten. Deze beer symboliseert hier de ecologie als ondersteuning voor de (duurzame) maatschappij. Het lelijke eendje staat voor het feit dat het ecologische oordeel niet altijd gewenst is. Denk aan economische overwegingen bij bedrijventerreinen en wegen die niet afgebouwd mogen worden vanwege kamsalamanders, knoflookpadden of zeggekorfslakken. Bovendien houdt het eendje een belofte in: eens wordt het een mooie, gewaardeerde zwaan. (En aan zwanen doet het NIOO ook onderzoek).

WAT IS ECOLOGIE VOOR (JO)U? Welke associatie hebben Nederlanders bij het woord ecologisch? We zijn bezig met een klein onderzoek hiernaar. De - uiteenlopende - inzendingen tot nu toe zijn in te zien op de NIOO-website.

Het NIOO is het onderzoeksinstituut voor ecologie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). In 1992 fuseerden drie afzonderlijke ecologische instituten van de KNAW om samen het ecologie-brede NIOO te vormen. Nu tien jaar later werken er meer dan 220 mensen, is het het grootste instituut van de KNAW en de grootste groep fundamenteel ecologen van Nederland. Het bestaat uit drie centra: voor ecologie van kust en zee, van het zoete water en van het land. Het jarige NIOO-KNAW heet nu nog voluit Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek. Aan het begin van het symposium maakt NIOO-directeur prof.dr. Louise Vet DE NIEUWE NEDERLANDSE NAAM bekend.