Gemeente Leeuwarden

Collegebesluiten 24 september 2002 ¦ Kadernota voor nieuw welstandsbeleid ¦ Hoe stuurt u een brief aan de gemeenteraad of aan het college van burgemeester en wethouders?

Collegebesluiten 24 september 2002

Bezwaarschriften bewoners de Hemrik niet-ontvankelijk verklaard

Het college van burgemeester en wethouders heeft de bezwaarschriften van de bewoners van de illegale woningen op industrieterrein de Hemrik niet-gegrond verklaard. Tijdens een vergadering van de Commissie van advies voor de bezwaar- en beroepschriften werd de gemeente Leeuwarden in het gelijk gesteld.

Collegebesluit: 24 september 2002

Bezwaarschriften tegen verkeersmaatregelen omgeving 1e Kanaalsbrug/Achter de Hoven deels gegrond

Tijdens een vergadering van de Commissie van advies voor de bezwaar- en beroepschriften is een deel van de bezwaarschriften tegen de verkeersmaatregelen in de omgeving van de 1e Kanaalsbrug/Achter de Hoven gegrond verklaard. Daarom stemt het college van burgemeester en wethouders ermee in het eerder genomen verkeersbesluit, om eenrichtingsverkeer voor motorvoertuigen in de richting van zuid naar noord over de 1e Kanaalsbrug te handhaven te laten vervallen. Op basis van een uitspraak van de bestuursrechter was een en ander al teruggedraaid. Dit verkeersbesluit was eerder in werking getreden vanwege de reconstructie van het kruispunt Sofialaan tot minirotonde. De werkzaamheden hier zijn in oktober 2001 reeds afgerond.

Collegebesluit: 24 september 2002

Aantal nieuwe beschermde stadsgezichten aangewezen

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met het voordragen van de Noordersingel/Westersingel, de Hollanderwijk en het Nieuwe Kanaal-gebied als beschermde stadsgezichten op grond van artikel 35 van de Monumentenwet. De aanvraag is gedaan bij de Ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Eerder dit jaar heeft de Staatssecretaris van OC&W aan de gemeenteraad van Leeuwarden verzocht om de verantwoordelijke bewindslieden van advies te dienen over het voorstel.

Collegebesluit: 24 september 2002

Luchtkwaliteit in Leeuwarden onderzocht

Het rapport naar aanleiding van onderzoek naar de luchtkwaliteit in het jaar 2001 in Leeuwarden is door het college van b. en w. vastgesteld. In dit onderzoek zijn berekeningen uitgevoerd voor een aantal woonlocaties nabij drukke wegen en twee industriële bronnen.

Op alle onderzochte locaties wordt voldaan aan de normstellingen. De concentratie aan fijn stof is op sommige plaatsen in de stad, zoals de Prins Hendrikstraat, vrij hoog. Het beeld in Leeuwarden wijkt daarmee niet af ten opzichte van andere steden. Gelet op de grootschaligheid van de problematiek zal het Rijk zich beraden op landelijke maatregelen. De rapportage is inmiddels ingediend bij de provincie.
Collegebesluit: 24 september 2002

Wijziging Dienstreizenvergoedingsregeling gemeente Leeuwarden
Het college van burgemeester en wethouders stemt in met een aantal wijzigingen in de Dienstreizenvergoedingsregeling 1978. Zo zal er de mogelijkheid komen om gebruik te maken van eigen auto tijdens dienstreizen. Ook komt er een fietsvergoeding. De bromfietsvergoeding komt te vervallen. Dit omdat van deze mogelijkheid geen gebruik wordt gemaakt.

Collegebesluit: 24 september 2002

Cultuurparticipatie onder jongeren in Leeuwarden

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Instituut Service Management Onderzoek van de Christelijke Hogeschool Noord-Nederland opdracht gegeven om een cultuurparticipatieonderzoek onder jongeren in Leeuwarden in te stellen.

De uitkomsten van het onderzoek worden gepresenteerd aan de nog op te richten Stedelijke Jongerenadviesraad.

Collegebesluit: 24 september 2002

Tussenevaluatie Pop in Romein vastgesteld

Bij de vaststelling van de cultuurnota 2001 2004 Uit het cultureel receptenboek heeft de stichting Westerkerk de opdracht gekregen het profiel van Theater Romein te verschuiven. Dit om te voorkomen dat er te weinig diversiteit zou ontstaan in het culturele aanbod in Leeuwarden. Theater Romein moet van een theater met een breed aanbod aan kunstdisciplines naar een kleinschalig muziektheater met een accent op popmuziek en jongeren. De (tussen)evaluatie die hieruit is gekomen, is door het college van b. en w. vastgesteld. De evaluatie geeft geen aanleiding het beleid ten aanzien van de stichting Westerkerk te wijzigen. B. en w. willen wel dat de stichting een aantal acties onderneemt, namelijk: het organiseren van een breed popoverleg, contact leggen met MBO en HBO instellingen om te praten over samenwerking en voor 1 december 2002 oprichten van een programmeringsraad. Om een en ander in goed overleg te realiseren wordt voorgesteld om te komen tot een halfjaarlijks evaluatie overleg tussen Theater Romein en de gemeente Leeuwarden.
Collegebesluit: 24 september 2002

College van b. en w. stemt in met notitie Bedrijfsvoering in beeld
Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de notitie Bedrijfsvoering in beeld. Dit plan van aanpak heeft tot doel om geleidelijk structuur en samenhang aan te brengen tussen alle lopende en te starten projecten ter verbetering van de bedrijfsvoering. Er wordt onder andere in aangegeven wat er per onderdeel concreet bereikt moet worden, wie verantwoordelijk is en welke middelen beschikbaar zijn. Ook is het plan bedoeld als communicatiemiddel voor alle betrokkenen.

Dit plan van aanpak is de aanzet tot een bedrijfsvoeringprogramma geworden. Daaronder wordt verstaan een verzameling samenhangende, planmatige georganiseerde herstel- en verbetermaatregelen die gericht zijn op een blijvende kwaliteitsverbetering van de totale bedrijfsvoering met een organisatiebrede focus. Het is de bedoeling dat het plan van aanpak zich in de komende jaren ontwikkelt tot een integraal en goed te managen pakket van verbeteringsprojecten.
Collegebesluit: 24 september 2002

Kadernota voor nieuw welstandsbeleid

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om de Kadernota Welstandsbeleid vast te stellen. In de nota worden uitspraken gedaan over toetsingscriteria voor welstandstoezicht. Per 1 januari 2003 is de wijziging van de Woningwet van kracht. Belangrijk punt daarin is de verbetering van het welstandstoezicht voor bouwwerken. De gemeente is hiervoor verantwoordelijk Dit toezicht moet gebeuren aan de hand van zo concreet mogelijke beoordelingscriteria. De vastgestelde kadernota dient als basis voor de nieuw op te stellen Welstandsnota. Hierin wordt ook de werkwijze van de welstandscommissie Hûs en Hiem (belast met de uitvoering) aangepast, zodat de welstandsbeoordeling openbaar, transparant en controleerbaar plaats vindt.

De kadernota is hieronder te downloaden

Collegebesluit: 10 september 2002

Word_Kadernota Welstandsbeleid september 2002

Hoe stuurt u een brief aan de gemeenteraad of aan het college van burgemeester en wethouders?

De Gemeente Leeuwarden ontvangt regelmatig brieven van burgers. Brieven met instemming of afkeuring van het gevoerde beleid en brieven met klachten en bezwaren.

Voor een snelle reactie is het van belang dat u de brief goed adresseert. Sinds 6 maart jl. is de wet op de Dualisering van kracht. De taken en bevoegdheden van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders zijn toen ook veranderd.

Werkzaamheden van de gemeenteraad zijn o.a.
* het stellen van kaders

* het uitzetten van beleid

* het controleren van de uitvoering van het beleid
Werkzaamheden van het college van burgemeester en wethouders zijn o.a.:

* het dagelijks bestuur

* het verlenen van vergunningen
* het verstrekken van subsidies
* het uitvoeren van besluiten van de raad
Brieven of klachten over vergunningen, subsidies of beleidsuitvoering, stuurt u naar:

Aan het college van Burgemeester en Wethouders Postbus 21.000
8900 JA Leeuwarden

Brieven over beleid of klachten over het college van b & w stuurt u naar:

Aan de Raad van de Gemeente Leeuwarden Postbus 21.000
8900 JA Leeuwarden

Voor informatie of twijfel over de juiste aanhef kunt u contact opnemen met het secretariaat van de griffie, mevrouw J. Veninga, telefoonnummer 058-233 2372.

N.B.: als u uw brief richt aan bijvoorbeeld de fractievoorzitters of aan de raadsfracties, dan krijgt u geen antwoord van de gemeenteraad. De fracties van de politieke partijen beantwoorden zelf de brief.