Productschap Tuinbouw

Veerman en Odink op bezoek bij Productschap Tuinbouw

Het bestuur van het Productschap Tuinbouw heeft op 24 september minister Veerman en staatssecretaris Odink van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) geïnformeerd over het belang van de sector voor de Nederlandse economie. De tuinbouw exporteert jaarlijks voor een bedrag van 11,5 miljard euro en biedt werk aan 480.000 mensen, zo hield productschapsvoorzitter J. van der Veen de beide bewindslieden voor.

Het aandeel van de tuinbouw in de totale Nederlandse agrarische productie kwam vorig jaar uit op 36 procent. Hierbij neemt de sierteelt een vooraanstaande plaats in en verdient meer aandacht van het ministerie, zo zei Van der Veen. LNV moet meer investeren in sectoren met perspectief. De voorzitter van het productschap is in dit opzicht bezorgd over de bezuinigingen bij het ministerie. Er moet voldoende capaciteit zijn bij LNV als het gaat om tuinbouwdossiers.

De Nederlandse tuinbouw is voorstander van een snelle uitbreiding van de Unie. Wij zien goede afzetmogelijkheden voor onze producten in de kandidaat-lidstaten, zo hield Van der Veen de minister en staatssecretaris voor. Beducht is de PT-voorzitter voor een overloop van andere agrariërs uit de EU-lidstaten naar de tuinbouw. Zeker als dit gepaard gaat met inkomenssteun. Verder ziet de tuinbouw meer in promotie dan in exportsubsidie om de afzet van producten te bevorderen. Hierbij brak Van der Veen een lans om het EU-promotiefonds voor de sierteelt weer nieuw leven in te blazen.

De bestuursleden maakten van de gelegenheid gebruik om de minister en de staatssecretaris te informeren wat hen specifiek bezighoudt. Aan bod kwamen onder andere: het gewasbeschermingsmiddelenbeleid, de regelgeving van het ministerie, de bezuinigingen, het onderzoek en de agrologistiek. In hun antwoorden benadrukten Veerman en Odink dat de tuinbouw de ruimte krijgt om zelf veel zaken te regelen. Ook streeft het ministerie naar een efficiënte kwaliteitscontrole. Agrologistiek staat eveneens hoog op de agenda van LNV. Het ministerie staat open voor regelmatig overleg met het PT, zo lieten de bewindslieden weten.

In het bestuur van het Productschap Tuinbouw is de hele tuinbouwketen vertegenwoordigd. Afgevaardigden van teelt, handel, detaillisten, verwerkers, veilingen, hoveniers en vakbonden hebben een zetel.