FRACTIE LIJST PIM FORTUYN

Kamerleden LPF vragen opheldering verkrachtingszaak Assen

Den Haag, 26 september 2002

Op 24 september is door de LPF-Kamerleden Schonewille en Stuger aan de minister van Justitie schriftelijk om opheldering gevraagd inzake de voortgang en handelwijze tijdens het politie-onderzoek naar de verkrachting en ontvoering van een 13-jarig meisje. Het uit Assen afkomstige meisje werd meerdere malen het slachtoffer van verkrachting en ontvoering door een verkrachtersbende.

De Kamerleden willen onder meer van de minister weten of hij het gerechtvaardigd en verantwoord acht dat pas eind september een rechercheteam wordt samengesteld ondanks het feit dat de aangifte van de zedenzaak reeds half mei heeft plaats gevonden. Daarnaast informeren zij naar redenen die rechtvaardigen dat het onderzoek zoveel tijd in beslag moet nemen, terwijl de namen van de verdachten al zijn achterhaald door de vader van het slachtoffer. Bovendien zijn deze mogelijke verdachten nog niet eens verhoord door de politie.

Aan de minister wordt ook gevraagd of hij het verantwoord acht dat in een stad als Assen slechts twee zedenrechercheurs werkzaam zijn. Schonewille en Stuger willen bovendien weten hoe het mogelijk is dat geboden bescherming zo ondermaats is dat het bewuste gezin stelselmatig geterroriseerd kon worden door de vermoedelijke daders. De beide Kamerleden zijn voorstanders van een betere informatieverstrekking aan slachtoffers en hun directe familieleden over de voortgang van het politie-onderzoek en de eventuele bescherming die zij zouden kunnen verlangen van politie en justitie.


---

---