European Commission

IP/02/1370

Brussel, 25 september 2002

De Commissie investeert 2,2 miljard euro in onderzoekprojecten voor KMO's

De Commissie zal tijdens de vierde KMO-technologiedagen in Leeds (VK) op 25-27 september 2002 haar onderzoekinitiatieven voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) presenteren. In het komende zesde kaderprogramma voor onderzoek van de EU (KP6) wordt 2,2 miljard euro gereserveerd voor KMO-gerelateerd onderzoek en innovatie, het grootste budget dat ooit voor een dergelijk initiatief is uitgetrokken. Hiervan is 1,7 miljard euro bestemd voor KMO's waar innovatieve producten en processen worden ontwikkeld op het gebied van bijvoorbeeld de biotechnologie, de informatietechnologie, nanotechnologie en materialen, lucht- en ruimtevaart, energie en vervoer, voeding en de veiligheid van voedselbewerking. De rest van het budget is bestemd voor activiteiten voor KMO's in alle sectoren. Tijdens de conferentie in Leeds worden de vorderingen tot op heden geïnventariseerd, wordt nagegaan wat de optimale methoden zijn bij het gebruik van EU-onderzoekfinanciering voor KMO's en wordt er gewerkt aan ideeën hoe onderzoek in successen op de markt kan worden vertaald.

Volgens EU-commissaris voor onderzoek Philippe Busquin is dit een goede gelegenheid voor ondernemers om bekend te raken met de initiatieven van KP6 voor KMO's: "Kleine en middelgrote ondernemingen zijn de groeimotor van

Europa: ze zijn verantwoordelijk voor 66% van de werkgelegenheid in de particuliere sector tegen 46% in de VS en 33% in Japan. KMO's moeten gemakkelijker toegang krijgen tot kennis, geld en commerciële partnerschappen. Ze hebben echter ook spitstechnologie nodig: kennis maakt het verschil op de markt. De Europese Onderzoekruimte die we nu aan het opbouwen zijn, een echte interne markt voor wetenschap, kennis en innovatie, zal nieuwe mogelijkheden bieden voor het creëren en de groei van KMO's. KP6 zal ertoe bijdragen dat alles sneller verloopt."

De Europese KMO's zijn een belangrijke bron van nieuwe werkgelegenheid: meer dan 50% van de nieuwe banen ontstaat bij een groep snel groeiende bedrijven die 4% van het totale aantal KMO's in Europa uitmaakt. Daarnaast heeft bijna de helft van de twee miljoen industriële KMO's onlangs innovatie op hun markten geïntroduceerd.

Een gezonde en bloeiende KMO-sector zal dan ook bijdragen tot de verwezenlijking van de oproep van de Europese Raad in Lissabon in maart 2000 dat Europa in 2010 de meest concurrerende en dynamische op kennis gebaseerde economie ter wereld moet worden. Zij speelt ook een rol bij de verwezenlijking van de doelstelling van de Europese Raad van Barcelona in maart 2002 dat de Unie haar investeringen voor onderzoek moet optrekken tot 3% van het gemiddelde bruto binnenlands product (BBP) van de EU. De particuliere sector moet ertoe worden aangezet de belangrijkste rol te spelen, onder andere door een betere toegang tot kredieten en financiering.

Daarom zullen de KMO's in KP6 prioriteit krijgen. KP6 zal met name stimuleren:

* transnationale en grensoverschrijdende joint ventures van KMO's en overdracht van innovatie en technologie;

* innovatie goede ideeën omzetten in winstgevende producten;
* participatie van KMO's in nieuwe financieringsinstrumenten van KP6, namelijk grootschalige topnetwerken en geïntegreerde projecten. KMO's zullen met onder andere speciale opleidingsactiviteiten, evaluatiecriteria op maat en KMO-gerichte uitnodigingen tot het indienen van voorstellen worden aangemoedigd om mee te doen;

* een nog beter gebruik van de CRAFT-regeling (voor samenwerking bij onderzoek), waarbij de nadruk ligt op KMO's in alle sectoren, ook de klassieke, die wel willen innoveren maar intern over een beperkte onderzoekcapaciteit beschikken. CRAFT maakt het mogelijk dat ten minste drie onafhankelijke KMO's uit verschillende lidstaten (of geassocieerde staten) die met gemeenschappelijke problemen worden geconfronteerd, hun onderzoek uitbesteden bij een gespecialiseerde organisatie met een subsidie die 50% van hun projectkosten dekt (tot maximaal 2 miljoen euro);

Een nieuwe regeling voor "collectief onderzoek" zal openstaan voor bedrijfsverenigingen of industriegroeperingen teneinde hun wetenschappelijke kennisbasis uit te breiden en hun algehele norm voor concurrentievermogen op te voeren.

Voor CRAFT en "collectief onderzoek" zal een budget van in totaal 430 miljoen worden uitgetrokken.

De conferentie in Leeds zal nagaan welke wegen er in de nieuwe KP6-strategie zijn om het onderzoek en het concurrentievermogen van de Europese KMO's te stimuleren. Daarbij worden er concrete voorbeelden gegeven van succesverhalen uit de praktijk van Europese KMO's op verschillende gebieden, variërend van gezondheid en veiligheid tot duurzame ontwikkeling, het milieu en industriële productie.

De deelnemers zullen nuttige adviezen krijgen over de toegang tot financiering en netwerkmogelijkheden. Vertegenwoordigers van verschillende KMO-netwerken zullen laten zien hoe internationale KMO-partnerschappen innovatief onderzoek en de lancering van nieuwe technologie hebben vergemakkelijkt.

Een van de succesverhalen die in Leeds zullen worden gepresenteerd, gaat over een nieuwe stap bij de productietechnologie voor vaccins, waarbij het virus in een celkweek groeit. Deze technologie zou uiteindelijk de deur kunnen openen voor de ontwikkeling van vaccins voor ziekten bij de mens, variërend van kanker tot hiv.

Eén voorbeeld van optimale methoden bij CRAFT is de ervaring van een Franse KMO die zijn krachten gebundeld heeft met graanhandelaren uit Italië, Spanje en Frankrijk voor de ontwikkeling van nieuwe gebruikersvriendelijke technologie voor een snelle signalering van insecten in graanopslagplaatsen. Er wordt momenteel onderhandeld over de wereldwijde verkooprechten voor de nieuwe apparatuur en het consortium verwacht een omzet die oploopt tot 5 miljoen per jaar.

Een ander consortium van KMO's en onderzoekinstellingen uit België, Duitsland en Zwitserland heeft nieuwe operatietechnieken met koude lasers ontwikkeld die de behandeling van hersentumoren met non-invasieve ingrepen sterk zouden kunnen verbeteren.

Zie