Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/125

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

26 september 2002

Nr. 02/125

Rutte bereidt korting voor op voorschot bijstand aan Almelo

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bereidt een korting voor op het voorschot dat de gemeente Almelo krijgt om bijstandsuitkeringen te betalen. Ook zal hij op korte termijn met Almelo spreken over de problemen bij de uitvoering van de Algemene Bijstandswet in die gemeente. Dit schrijft Rutte aan de Tweede Kamer bij een rapport van de Inspectie Werk en Inkomen over de uitvoering van de bijstand door Almelo.

De uitvoering van de bijstand door Almelo vertoont volgens de inspectie sinds 1996 ernstige tekortkomingen. De gemeente kreeg tot 1 oktober 2000 de gelegenheid deze gebreken aan te pakken. Uit het inspectierapport blijkt echter dat Almelo in oktober 2001 nog niet aan de eisen voldeed. Daarna lijkt zich een lichte verbetering voor te doen, maar de uitvoering is nog niet voldoende. Zo vinden onderzoeken naar het recht op bijstand niet op tijd plaats. Ook schiet Almelo tekort bij de controle van gegevens. Voorts wordt te laat nagegaan of bijstand op een onderhoudsplichtige (bijvoorbeeld een ex-partner) kan worden verhaald. Het ontbreekt de gemeente aan actuele en tijdige informatie waardoor ze niet op tijd maatregelen kan nemen om de uitvoering te verbeteren.

Dit is voor staatssecretaris Rutte aanleiding om een korting voor te bereiden op het bedrag dat Almelo krijgt voorgeschoten om in 2002 bijstandsuitkeringen te verlenen. Over de hoogte van de korting zal hij nog een besluit nemen. De staatssecretaris wil verder een beter inzicht van Almelo krijgen in de gesignaleerde problemen zodat hij kan bepalen welke verdere maatregelen moeten worden genomen.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van staatssecretaris Rutte bij de rapportage Uitvoering Algemene bijstandswet door de gemeente Almelo PDF publicatie Bijlage: Rapport: De uitvoering van de Algemene bijstandswet door de gemeente Almelo