STICHTING ALZHEIMER NEDERLAND

Brandbrief van dementerenden aan staatssecretaris VWS

Let op, volledige tekst brandbrief ingesloten en onder embargo tot donderdag 26 september 17.00 uur.

Vanmiddag om 17.00 overhandigen de voorzitter van Alzheimer Nederland, europarlementslid Karla Peijs en directeur Marc Wortmann een brandbrief en meer dan 11.000 briefkaarten aan staatssecretaris Ross. In de brandbrief roepen de Stichting en vooraanstaande vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg de staatssecretaris op om concreet beleid te maken om de 250.000 mensen met dementie en hun families te ondersteunen in hun omgang met de ziekte. In totaal zijn nu meer dan een half miljoen mensen bij de verzorging van dementerenden betrokken, de meesten van hen zijn familieleden van de patiënten (de mantelzorgers). Er rust een enorme mentale en lichamelijke druk op deze mantelzorgers, omdat deze patiënten zeer hulpbehoevend zijn en professionele hulp niet in voldoende mate aanwezig is. De overheid verzuimt op alle fronten om deze mensen de helpende hand te reiken. De vorige week gepresenteerde Zorgnota 2003 heeft geen concreet beleid voor mensen met Alzheimer.

Vanmiddag worden ook 11.000 briefkaarten overhandigd door een patiënt met dementie, zijn partner en een vrijwilliger van een regionale afdeling. Deze vormen de steunbetuiging van duizenden mensen in Nederland aan de Stichting Alzheimer Nederland in haar streven naar erkenning van en hulp voor deze patiëntengroep.

Alzheimer Nederland is deze week begonnen met een campagne onder het motto 'Alzheimer mag geen nationale ramp worden'.

Datum: donderdag 26 september
Tijd: 17.00-17.30 uur
Adres: Ministerie van VWS. Parnassusplein 5, Den Haag

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd.

Nadere informatie:
Edmar Weitenberg, Afdeling voorlichting, Alzheimer Nederland, tel:
030-659 6912, fax: 030-659 69 01

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport t.a.v. staatssecretaris mevrouw C. Ross-van Dorp Postbus 20350
2500 EJ DEN HAAG

Bunnik, 26 september 2002

Geachte mevrouw Ross,

'Alzheimer mag geen nationale ramp worden'. Dit is het motto waaronder Stichting Alzheimer Nederland deze week een landelijke campagne is gestart. Als er nu geen concrete maatregelen worden genomen dreigt de zorg voor en behandeling van mensen met dementie op een onaanvaardbaar niveau te komen. Op dit moment zijn er circa 180.000 patiënten die afhankelijk zijn van de hulp van anderen en bestaan er lange wachtlijsten voor opname in een verpleeghuis. Het advies 'Dementie' van de Gezondheidsraad heeft de toename van het aantal mensen met dementie berekend en de ingrijpende gevolgen hiervan voor de gezondheidszorg en de maatschappij geschetst. Het aantal mensen met dementie zal jaarlijks toenemen met 3.500.

De voormalige minister erkent in haar brief van 10 juni j.l. aan de Tweede Kamer dat dementie een urgent probleem is. Toch lijkt met deze constatering weinig te gebeuren. In de vorige week gepresenteerde Zorgnota 2003 worden geen expliciete beleidsvoornemens genoemd ten aanzien van de kwantiteit en kwaliteit van de zorg voor mensen met dementie en hun naaste omgeving. Het Dementie Debat dat afgelopen vrijdag door de Stichting Alzheimer Nederland is georganiseerd, heeft laten zien dat koepelorganisaties van zorginstellingen, vertegenwoordigers van beroepsorganisatie, vooraanstaande wetenschappers en mensen die werken in de gezondheidszorg de noodzaak onderstrepen van een concreet overheidsbeleid.

Wij vragen van de overheid:

42)-Concrete beleidsmaatregelen om mantelzorgers die de zorg dragen voor mensen met dementie te ondersteunen met respijtzorg en adequate begeleiding. Nu al worden meer dan een half miljoen mensen dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van deze ziekte. 43)-Een plan van aanpak om de noodzakelijke verpleeghuiszorg te kunnen bieden. Dat betekent: voldoende opnamecapaciteit, kleinschalige woonvormen, dagbehandeling en ambulante verpleeghuiszorg. Nu en in de toekomst.
44)-Beleid om noodzakelijke voorzieningen en effectieve medicamenteuze en psychosociale behandelmogelijkheden bereikbaar te maken voor mensen met dementie. Zowel voldoende kwantiteit en kwaliteit.

De Stichting Alzheimer Nederland heeft daarom het 'Actieprogramma Dementie' in het leven geroepen. Samen met andere maatschappelijke organisaties wordt uitvoering gegeven aan het programma: 47)-Meer aandacht voor vroegdiagnostiek
48)-Meer oog voor begeleiding van mensen met dementie 49)-Betere begeleiding van de naaste omgeving
50)-Meer mogelijkheden voor behandeling met geneesmiddelen 51)-Versnelde bouw van kleinschalige woonvoorzieningen 52)-Garantie van noodzakelijke capaciteit aan verpleeghuiszorg 53)-Meer en beter personeel in de gezondheidszorg 54)-Bijzondere aandacht voor dementie op jonge leeftijd 55)-Meer patiëntgebonden wetenschappelijk onderzoek

De Stichting Alzheimer Nederland en de medeondertekenaars van deze brief roepen de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op om dit Actieprogramma te ondersteunen en zich daar waar mogelijk in te spannen voor het welzijn en de gezondheid van mensen met dementie en hun naaste omgeving. Zo kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat Alzheimer geen nationale ramp wordt.

Hoogachtend,
Stichting Alzheimer Nederland

Drs K. Peijs
Voorzitter bestuur

Mr. M. Wortmann
Directeur

Prof dr. D. Sipsma
Voorzitter NVG

Prof dr. D.L. Knook
Hoogleraar gerontologie LUMC
Dir. TNO Verorderingsonderzoek

De heer H. Smid
Directeur ZON-MW

De heer H. van Waarde
Voorzitter Vereniging voor Psychogeriatrie

Prof. dr Ph. Scheltens
Alzheimer Centrum VU
Hoogleraar Neurologie

De heer H.L.G.R. Nies
Hoofd Zorg NIZW

Prof. dr F. Verhey
Alzheimer Centrum Limburg
Hoogleraar Psychiatrie

Prof. dr J.J. Jolles
Alzheimer Centrum Limburg
Inst. Hersenen en Gedrag
Hoogleraar Neuropsychologie

Prof. dr. W.A. van Gool
Hoogleraar Neurologie in het bijzonder de dementieën

26 sep 02 17:00