Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Daling aantal vacatures zet krachtig door

Het aantal openstaande vacatures is in een jaar met een kwart gedaald. Volgens cijfers van het CBS stonden eind juni 162 duizend vacatures open. Dit zijn er 56 duizend minder dan een jaar eerder. De daling overtreft die van de voorbije kwartalen. De afname van het aantal ontstane vacatures is met 73 duizend eveneens sterker dan in eerdere kwartalen.

Vierde achtereenvolgende daling
In het tweede kwartaal van 2002 is het aantal openstaande vacatures gedaald met 56 duizend, naar een totaal van 162 duizend. Na een periode van zeven jaar ononderbroken groei daalde het aantal openstaande vacatures voor het eerst in het derde kwartaal van 2001. De daling bleef toen met 13 duizend bescheiden. In de twee kwartalen erna daalde het aantal vacatures telkens met circa 40 duizend op jaarbasis. Sinds het aantal openstaande vacatures daalt, is de afname dus nog niet zo groot geweest. Hierbij moet opgemerkt worden dat het aantal openstaande vacatures een jaar geleden een recordhoogte bereikte.

Aantal ontstane vacatures daalt ook sterk
In het tweede kwartaal van 2002 zijn 200 duizend vacatures ontstaan. Dit zijn 73 duizend vacatures minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook dit is een sterkere daling dan in de eerdere kwartalen. Het aantal vervulde vacatures is in het tweede kwartaal uitgekomen op 216 duizend. Dit zijn er 55 duizend minder dan een jaar eerder.

Terugloop in vrijwel alle bedrijfstakken
Het aantal openstaande vacatures is over vrijwel de hele linie gedaald. De sterkste daling heeft voor het derde achtereenvolgende kwartaal plaatsgevonden in de zakelijke dienstverlening. Ook de industrie en de handel kenden net als in voorgaande kwartalen een sterke daling. Voor het eerst is het aantal openstaande vacatures ook in de niet-commerciële dienstverlening gedaald. Dit kwam met name door de gezondheids- en welzijnszorg, waar veel minder vacatures ontstonden dan een jaar eerder. Alleen in de landbouw en de horeca is het aantal vacatures nog licht gestegen.

Spanning op arbeidsmarkt verder afgenomen
Door de afname van het aantal openstaande vacatures is ook de spanning op de arbeidsmarkt verder afgenomen. Eind juni stonden er op elke duizend banen 22 vacatures open. Een jaar eerder waren dat er nog 29. Een relatief hoge spanning kennen de bouwnijverheid en de horeca. Bij de bouwnijverheid is de spanning echter wel flink afgenomen. Het aantal vacatures op de duizend banen is hier teruggelopen van 46 naar 32.

Banenkrimp bij particuliere bedrijven
De afname van het aantal openstaande vacatures hangt samen met de economische groei die al vanaf begin 2001 sterk is vertraagd. De effecten hiervan zijn nu op de hele arbeidsmarkt zichtbaar. Vanaf begin 2002 is de geregistreerde werkloosheid weer aan het oplopen. Verder blijkt uit eveneens vandaag bekend gemaakte banencijfers dat de geconstateerde lichte banengroei uitsluitend te danken is aan de collectieve sector. Bij de particuliere bedrijven was er sprake van een banenkrimp.

Technische toelichting
Het CBS meet het aantal vacatures door een schriftelijke enquête onder 26 duizend particuliere bedrijven en 4 duizend overheidsinstanties. Het CBS acht het seizoenspatroon te grillig om seizoensgecorrigeerde cijfers te publiceren. De ontwikkeling wordt daarom afgelezen door het meest recente kwartaal te vergelijken met vier kwartalen eerder.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

26 sep 02 09:31