Gemeente Eijsden

Eijsdens college: schouder aan schouder werken aan de toekomst

In een artikel in Dagblad De Limburger van 25 september 2002 werd de indruk gewekt dat de burgemeester van Eijsden, Hans Schmidt de twee wethouders van Partij Groot Eijsden een gebrek aan daadkracht en visie verwijt. De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders distantiëren zich uitdrukkelijk van deze verkeerde journalistieke interpretatie. De toonzetting van het persbericht geeft een verkeerd beeld van de heersende bestuurlijke cultuur in Eijsden. Zowel Partij Groot Eijsden, de zittende wethouders Habets en Piatek, de coalitiepartijen CDA en PGE als de overige leden van het college van burgemeester en wethouders als de gemeentelijke medewerkers verwerpen met kracht de conclusies en verdachtmakingen die in het persbericht staan.

Het college constateert in zijn beleidsplan 2003-2006 dat het hen momenteel ontbreekt aan een algemene strategische visie. Om de discussie over een toekomstige visie en strategie aan te wakkeren doet het college in het beleidsplan een eerste aanzet die antwoord moet geven op de vraag: hoe zien we de gemeente Eijsden in het jaar 2010 en welke beleidsthema's dienen er te worden gerealiseerd om aan de visie inhoud te geven? Daarbij merken burgemeester en wethouders op dat de leden van de raad en de bevolking van Eijsden in een vroeg stadium van de beleidsvorming uitgenodigd worden actief mee te denken over vraagstellingen en oplossingen. Het is aan de politiek (raad en college) om een visie te ontwikkelen en op basis van deze visie concrete beleidsdoelen te formuleren. Het beleidsplan 2003-2006 dient daarbij als basisdocument.

Vooruitlopend op de brede discussie over de toekomstvisie komt het college tot de conclusie dat de ambtelijke organisatie momenteel uitstekend functioneert, maar toch op onderdelen aangepast moet worden aan de eisen die de moderne samenleving aan een overheidsorganisatie stelt. Het college neemt daarbij het voortouw om tot deze flexibele organisatie te komen.