CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 26 september 2002
CDA-reactie op Collegeprogramma

Het Collegeprogramma Het nieuwe elan van Rotterdam en zo gaan we dat doen is door de CDA-fractie positief ontvangen. Het collegeprogramma is concreet, stelt de goede prioriteiten, geeft aan welke doelen gehaald moeten worden en is helder omschreven. Het programma overtreft op deze punten zijn voorgangers met glans, het nieuwe elan wordt waargemaakt. Het programma straalt de daadkracht en uitvoeringsgerichtheid uit die het College kenmerkt.

Deze reactie van het CDA is kort na de ontvangst van het programma vanmorgen om 7.00 uur opgesteld. Het betreft een reactie na eerste lezing. In het raadsdebat van 3 oktober zal het CDA het definitieve oordeel over het programma vellen.

Het CDA stelt vast dat het College niet verdrinkt in een keur aan repressieve veiligheidsmaatregelen, maar nadrukkelijk kiest voor het versterken van de binding met de stad en het versterken van de sociale integratie. De sociale verbondenheid in de stad moet herstellen en versterken. Preventie en repressie moeten hand in hand gaan. Het CDA onderschrijft het standpunt van het College dat hiervoor een debat over de waarden en normen van onze nieuwe samenleving noodzakelijk is. Vorig najaar heeft het CDA-Rotterdam in haar verkiezingsprogramma Geen Woorden Maar Waarden het waarden- en normendebat op de politieke agenda gezet. Dit debat komt nu ook in Rotterdam goed op gang. Het CDA is zeer tevreden over de wijze waarop het College waarden- en normen op de maatschappelijke agenda plaatst.

Deze positieve ontvangst neemt niet weg dat het CDA op een aantal belangrijke onderwerpen een stevige discussie met het College wil voeren:

Welzijnsbeleid op de agenda
De nadrukkelijke keuze voor de veiligheid van de stad en de sociale binding in straten, buurten en wijken vergt een heroriëntatie op de positie van het welzijnswerk. Het Collegeakkoord gaat op geen enkele wijze in op het belang van het welzijnswerk in Rotterdam. Juist nu zullen er in Rotterdam in stad en deelgemeenten stappen gezet moeten worden om het welzijnswerk beter te positioneren; als partij in het debat over samenleving, integratie en veiligheid.

Keileweg: sluiting vervroegen!
Het CDA is blij met de aangekondigde sluiting van de Keileweg en de forse reductie van de Rotterdamse tippelzone. Het CDA wil wel een discussie over de termijn van sluiting. Gelet op de overlast die bewoners jarenlang ondervinden moet de sluiting van de Keileweg en de verplaatsing naar een andere locatie zo snel als mogelijk plaatsvinden.

Meer toezichthouders!
De uitbreiding van het aantal toezichthouders beperkt zich tot 100, daar waar in het coalitieakkoord is uitgegaan van 400. Rijksbeleid is daar ongetwijfeld debet aan. Het CDA wil met het College in discussie over de mogelijkheden om het aantal toezichthouders verder uit te breiden.

Streven naar reductie coffeeshops
De doelstelling met betrekking tot de coffeeshops gaat niet uit van een vermindering van het aantal coffeeshops. Het CDA wil een vermindering van het aantal coffeeshops met minimaal 20%, waarbij de coffeeshops in de omgeving van scholen zo snel mogelijk moeten sluiten.

Opvoedingsondersteuning basisvoorziening
Terecht stelt het College dat de effectiviteit van de opvoedingsondersteuning moet verbeteren. Het recente drama in Roermond heeft aangetoond dat noodzakelijke hulp aan ouders in gezinnen niet standaard voorhanden is. Het CDA wil dat in Rotterdam de mogelijkheden van preventieve bemoeienis met probleemgezinnen worden vergroot. Dit vereist een groter budget dan de beschikbare 1 miljoen. Vanuit Den Haag zal hierin extra geïnvesteerd moeten worden.

Aandacht voor gezinnen in de stad
Het CDA wil dat de leefbaarheid van Rotterdam voor gezinnen met jonge kinderen vergroot, ook binnen de Ruit. De groeibriljanten de wijken met de potentie om in korte tijd fors aan allure te winnen zullen geselecteerd moeten worden op basis van de mogelijkheid om de kindvriendelijkheid van een wijk te vergroten.

Inburgeringsbeleid fris en duidelijk
Het CDA stemt van harte in met de duidelijke doelen van inburgering, waarin de beheersing van het Nederlands, kennis van wetten en regels, aandacht voor waarden en normen en participatie in de samenleving centraal staan. Ook het organiseren van een doorlopende dialoog waarbij de problemen op straat- en wijkniveau de agenda bepalen ziet het CDA als een uitstekende vertaling van het coalitieprogramma.

Afschaffen erfpacht vergt rentmeesterschap
Het CDA streeft sinds de jaren 70 naar afschaffing van de erfpacht. Het is geweldig dat deze afschaffing nu een feit is. Op korte termijn levert het omzetten van erfpacht in eigendom Rotterdam veel inkomsten. Het CDA wil dat deze middelen door de gemeente als een goede rentmeester worden beheerd. Dit betekent dat het geld niet op korte termijn wordt uitgegeven en dat investeringen zich richten op de leefbaarheid van de stad voor toekomstige generaties.

Daadkrachtig economisch beleid
Het CDA is tevreden met de ruimte die ondernemers van het College krijgen. Het realiseren van bedrijventerreinen en het realiseren van ruimte voor kleine bedrijven in de stad past hier in. De verbetering van de stedelijke bereikbaarheid is noodzakelijk voor de positie van Rotterdam.

Focus op targets
Het CDA stelt vast dat het College werkt met een aantal doelstellingen en resultaten. Als voorbereiding op het debat van 3 oktober zal de CDA-fractie beoordelen of deze resultaten voldoende ambitieus en concreet zijn. Ook zal de fractie op 3 oktober aangeven of er targets aan het programma toegevoegd moeten worden.

Daarnaast vindt het CDA het volgende van belang:

Armoedebeleid blijft terecht buiten schot
Het CDA stelt vast dat het Rotterdamse sociale beleid niet de dupe is van de forse ombuigingen. Het sociale beleid blijft solide en duurzaam, maar vooral ook sociaal voor de Rotterdammers die echt niet kunnen werken. De afspraak tussen de fracties van Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA, dat de verworvenheden van het Rotterdamse armoedebeleid niet ter discussie worden gesteld, is waargemaakt!

Deelgemeenten gevrijwaard van bezuinigingen
Het deelgemeentefonds wordt niet gebruikt om de ombuiging te financieren. Het CDA is daar erg gelukkig mee. Het CDA is ook erg tevreden over de nieuwe daadkrachtige en resultaatgerichte invulling van het partnerschap tussen gemeente en deelgemeenten.