Productschap Margarine


Venlo trekker van Zuid-Nederlands biobrandstofinitiatief

De gemeente Venlo wil de komende jaren voor een deel van haar voertuigenpark geleidelijk overstappen op biobrandstof. Komende week wordt het eerste voertuig - een veegwagen - met behulp van Elsbett-hulpstukken omgebouwd zodat het ook op plantaardige olie, in dit geval koudgeperste koolzaadolie, kan rijden. Mocht de proef met dit voertuig en een tweede voertuig - een bestelbusje of lichte laadwagen - gunstig uitpakken, dan worden de komende jaren meer gemeentelijke voertuigen omgebouwd.

Venlo heeft ongeveer 80 voertuigen en verbruikt hierin jaarlijks 100.000 à 120.000 liter diesel. Veel van deze voertuigen mogen op zgn. rode diesel rijden, waarbij ze gebruik kunnen maken van accijnsvrijstelling. Aangezien rode diesel evenwel niet altijd beschikbaar is, komt het regelmatig voor dat op gewone diesel wordt gereden en ondanks de vrijstelling accijns wordt betaald. Omschakeling op koudgeperste koolzaadolie levert daarom sowieso een financieel voordeel op, naar schatting zo'n 10.000 euro per jaar. Uiteraard geldt dit alleen als alle daarvoor in aanmerking komende voertuigen zijn omgebouwd.

De proef duurt naar verwachting twee maanden. Rijden de twee voertuigen dan nog storingsvrij, dan wordt een begin gemaakt met het ombouwen van andere voertuigen.

De plantaardige olie die als brandstof gaat dienen, wordt vooralsnog uit Duitsland betrokken, en wel uit de regio Mönchengladbach. In principe bevinden zich binnen een straal van zo'n zeventig kilometer van Venlo drie oliemolens in Duitsland die koudgeperste koolzaadolie kunnen leveren. In de toekomst wil de gemeente een speciaal aangepaste opslagcontainer op het terrein van de Dienst Stadsbeheer plaatsen om de geleverde olie op voorraad voor de voertuigen te hebben.

NLTO en ZLTO
Het initiatief van de Stichting Innovatief Platform Venlo en Omstreken kan binnenkort een vervolg krijgen. Komende week gaan vertegenwoordigers van de Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie (NLTO) en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) met elkaar om de tafel zitten om te bezien of het recente initiatief van NLTO en Solaroilsystems in het noorden des lands wellicht in het zuiden een pendant kan krijgen.

Het zou dan eveneens een regionaal project moeten worden, met name om de milieuvoordelen van koudgeperste oliën als biobrandstoffen te kunnen benutten. Centraal idee is dat ZLTO, wellicht in samenwerking met een bedrijf, een eigen oliemolen in beheer krijgt. Bij de ZLTO aangesloten agrariërs zouden dan het koolzaad kunnen telen en leveren waaruit de olie wordt gewonnen.

Informatie
Nadere informatie over de plannen van de gemeente Venlo wordt verstrekt door de heer Martien Janssen, tel. 077-3596935, e-mail mjmjanssen@venlo.nl.