GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 26 september 2002 21:36
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Halsema geschokt over onthouden beveiliging Hirsi Ali

(26 september 2002)

Femke Halsema is geschokt over berichten dat mevrouw Hirsi Ali geen beveiliging krijgt, ondanks adviezen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Ze heeft de ministers Donner en Remkes met spoed om opheldering gevraagd. Wanneer de antwoorden niet bevredigend zijn, zal zij om een spoeddebat vragen.

Schriftelijke vragen van het lid Halsema (GroenLinks) aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, dd 26 september 2002-09-26 over de beveiliging van mevrouw Hirsi Ali


1. Kunt u bevestigen dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft geadviseerd om mevrouw Hirsi Ali permanent te beveiligen?


2. Klopt het dat u tegen dit advies in heeft besloten om haar geen permanente beveiliging toe te kennen? Zo ja, klopt het dat de reden daarvoor is dat ze geen politicus, ambassadeur of lid van het Koninklijk Huis is?


3. Bent u niet met mij van mening dat beveiliging moet worden toegekend op basis van de ernst van de bedreiging en de risico's voor de bedreigde, in plaats van op basis van de status van de betrokken persoon?

4. Bent u bereid om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat mevrouw Hirsi Ali adequate beveiliging krijgt, conform de adviezen van de AIVD? Bent u bereid zo nodig de regels daarvoor aan te passen of de Kamer met spoed noodwetgeving te doen toekomen? Zo nee, waarom niet?

5. Zijn er meer mensen die bedreigd worden maar geen beveiliging krijgen als gevolg van beleidskeuzes?

6. Kunt u er zorg voor dragen dat deze vragen worden beantwoord voor dinsdag 1 oktober voor 13 uur?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -