HOUT EN BOUWBOND CNV

CNV-bond geeft 9.100 euro aan sociaal echtpaar

De Hout- en Bouwbond CNV heeft vandaag de Gert de Lange Prijs uitgereikt aan het echtpaar Van de Graaf uit Sliedrecht. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 9.100 euro. De bond is onder de indruk dat Huig en Robina van de Graaf hun huis hebben verkocht en met het geld naar Peru zijn vertrokken om zich aldaar in te zetten voor een zuivelcoöperatie.

De Hout- en Bouwbond CNV kent elke twee jaar de Gert de Lange Prijs toe. De prijs wordt beschikbaar gesteld aan mensen, groepen of organisaties die zich verdienstelijk maken in de bestrijding van armoede. In de jury zitten onder meer senator Hannie van Leeuwen en oud-CNV-voorzitter en oud-senator Harm van der Meulen.

De zuivelcoöperatie waar het echtpaar Van de Graaf bij betrokken is, komt voort uit een landbouwproject van de Gereformeerde Zendingsbond. De coöperatie was weliswaar levensvatbaar, maar had meer armslag nodig. Melk is niet lang houdbaar. De afzet was met name plaatselijk. Door het maken van kaas kon de afzetmarkt vergroot worden.

Van de Graaf werkte mee aan de opzet van de kaasbereiding. Daarnaast stelde hij een marketingplan op. De verkoop van kaas moet extra opbrengsten genereren.
Vanwege de kinderen is de familie teruggekomen naar Nederland. Daar houdt de betrokkenheid met het project echter niet op. De heer Van de Graaf gaat nog regelmatig terug. Dit betaalt hij zelf.

De jury waardeert het zeer dat het echtpaar Van de Graaf zijn huis heeft verkocht en zelf het initiatief heeft genomen om zich in te zetten voor mensen die in moeilijke omstandigheden aan hun bestaan bouwen. Dit geeft blijk van solidariteit met de medemens en de bereidheid hiervoor persoonlijke offers te brengen. Ook vindt de jury het prijzenswaardig dat het gezin zelf de reis- en verblijfskosten heeft opgebracht. Voor de nodige nazorg reist Van de Graaf nog regelmatig naar Peru. Om de kosten te dragen verricht hij overwerk.

Voor nadere informatie:

Johan Slok (030 - 6597769 of 06 - 53642713).

Odijk, 27 september 2002.

27 sep 02 11:15