DIERENBESCHERMING

Demonstraties tegen 'cultureel' stierenleed

Persbericht

Comité Anti Stierenvechten demonstreert tegen 'cultureel' stierenleed

Utrecht, 25 september 2002 - Op donderdagavond 26 september en vrijdag 27 september protesteert het Comité Anti Stierenvechten tegen 'cultureel' stierenleed. Op donderdagavond wordt in het filmtheater Springhaver in Utrecht de film Habla con ella vertoond. In de film vinden stierengevechten plaats en ook tijdens de opnames zijn stieren gedood. Tijdens de demonstratie zal een petitie worden overhandigd waarin Springhaver wordt opgeroepen de film niet te tonen. Op vrijdag 27 september protesteert het Comité Anti Stierenvechten tegen de presentatie van Vanaf Het Zand, een boek van de auteur Pieter Hildering. In dit boek beschrijft Hildering zijn ervaringen met het stierenvechten.

Habla con ella
Filmtheater Springhaver te Utrecht is één van de theaters die de film zal vertonen. Ondanks een schriftelijk verzoek de film niet te vertonen, heeft de directie besloten de film toch in roulatie te brengen. Het Comité Anti Stierenvechten vindt het onbegrijpelijk dat een kwaliteitstheater als Springhaver zich inlaat met het doden van weerloze dieren.
Tijdens de demonstratie zal een petitie worden overhandigd waarin Springhaver wordt opgeroepen op haar beslissing terug te komen. De demonstratie vindt plaats op donderdag 26 september, 19.00, bij de ingang van het filmtheater, Springweg 50, Utrecht.

Vanaf het Zand
In het boek Vanaf het zand beschrijft Hildering, een Nederlandse aficionado en mede-oprichter van de Peña Taurina (de Nederlandse Vereniging voor liefhebbers van stierenvechten), zijn ervaringen met het stierenvechten. Na lezing wordt duidelijk dat Hildering deze zeer wrede vorm van dierenmishandeling benadert vanuit een volstrekt kritiekloos perspectief en geen rekening houdt met welke vorm van dierenwelzijn dan ook.
De presentatie van het boek wordt georganiseerd in samenwerking met de Peña Taurina en Rozenberg Publishers. Het Comité Anti Stierenvechten vindt het zeer bevreemdend dat een zich onafhankelijk en wetenschappelijk noemende uitgeverij het toestaat dat op niets verhullende wijze reclame wordt gemaakt voor een gruwelijke vorm van dierenmishandeling.
Locatie van de presentatie is restaurant Vamos a Ver, Govert Flinckstraat 308, Amsterdam. De demonstratie wordt gehouden vóór de ingang van het restaurant en begint om 17.30.

Stierenvechten is een gruwelijke vorm van dierenmishandeling. De stier wordt in 20 minuten volgens een vast patroon zeer ernstig mishandeld en vervolgens, volkomen verzwakt, afgemaakt. Jaarlijks sterven ca. 40.000 stieren op deze wijze een vreselijke dood. Het stierenvechten wordt in stand gehouden door een invloedrijke maar afnemende lobby in Spanje. Ook de Europese Unie houdt het stierenvechten is stand, middels het toekennen van subsidies voor fokvee die in Spanje oneigenlijk worden gebruikt.

Einde bericht

Noot, niet bestemd voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ben Buskes, directeur,
030 - 23 000 93 of info@stieren.net. Tijdens de demonstraties: 06 - 300 799 88.

25 sep 02 12:25