Gemeente Breda

27-09-2002

Afvalservice gemeente Breda neemt nieuw inzamelvoertuig in gebruik

Afvalservice gebruikt sinds kort een gloednieuw inzamelvoertuig in Breda. Het gaat om een voertuig dat bij hoogbouw groente-, fruit- en tuinafval (gft) inzamelt en dat tevens de inpandige containers kan wassen. Op die manier wordt de stankoverlast van de containers tegen gegaan. De nieuwe waswagen heeft twee compartimenten, zodat de chauffeur de keuze heeft om schoon gescheiden gft en met restafval vervuild gft apart te laden

Op dit moment worden de inpandige gft-containers een aantal keren per jaar schoongemaakt. Na enige dagen gebruik verspreiden de containers een onaangename lucht. Dat probleem is nu opgelost, omdat de nieuwe waswagen de inpandige containers net zo vaak kan schoonmaken als dat nodig is.

Veiligheid
Het nieuwe inzamelvoertuig heeft een ergonomische cabine met een lage instap voor de beladers. Dit werkt veel veiliger. Daarnaast is de deur aan de kant van de bijrijder helemaal voorzien van glas (een zogenaamde busdeur). Het voertuig heeft daardoor geen dode hoek meer. Tevens is het voertuig rondom tot aan de grond afgeschermd met beplating. Dit is veel veiliger voor fietsers en voetgangers.

Speciale kunst
Het nieuwe inzamelvoertuig wordt, net als de rest van het wagenpark van Afvalservice, voorzien van kunst. Studenten van de academie voor beeldenden kunsten Sint Joost uit Breda maken voor dit speciale voertuig een speciaal ontwerp.

Breda, 27 september 2002