---

Ministerie van Defensie



---

foto: F-16's op platform Manas (Koninklijke Luchtmacht)

Eerste Nederlandse F-16s in Manas

27-09-2002

De eerste Nederlandse F-16s die deel gaan nemen aan operatie Enduring Freedom zijn vanmiddag (27 september) om twintig over drie (Nederlandse tijd) aangekomen op de vliegbasis Manas in Kirgizië. In totaal landden negen F-16s, waarvan drie Nederlandse, op het Centraal Aziatische vliegveld. De andere drie waren Deense. In de loop van de dag arriveerden nog drie Noorse F-16s. De F-16s vervangen Franse Mirages, die in de loop van volgende week de vliegbasis zullen verlaten.

De vlucht is erg voorspoedig verlopen, aldus een van de Nederlandse vliegers van het 311 Squadron van de Vliegbasis Volkel. Gisteren zijn we naar het oosten van Turkije gevlogen, vandaag door naar Kirgizië. Naar verwachting zullen we dinsdag onze eerste operationele missies vliegen. Tot die tijd worden we uitgebreid gebrieft over de bijzonderheden in het luchtruim in deze omgeving, en met name die in Afghanistan, aldus de vlieger.
De vliegers kunnen de tijd tot dinsdag ook gebruiken om te wennen aan het tijdsverschil van vier uur en het leven op Manas. De militairen slapen, eten en verblijven tijdens briefings in tenten. Dag en nacht staat de airco of de verwarming te loeien. Toch is dat geen probleem. Wij zijn wel wat gewend, aldus luitenant-kolonel vlieger R. W. Reefman, de detachementscommandant.

De taak van de F-16s zullen patrouilleren boven Afghanistan. Indien nodig zullen de toestellen met hun aanwezigheid rivaliserende facties in toom moeten houden. Daarvoor hebben we verschillende manieren. Allereerst onze aanwezigheid. Daarnaast kunnen we op lage hoogte opereren en nog meer indruk maken. In het uiterste geval hebben we bewapening bijvoorbeeld slimme bommen om in te zetten. zegt Reefman.

Naast de F-16s arriveerde ook de KDC-10 van het 334 Squadron van de vliegbasis Eindhoven op Manas. We kwamen wat later aan dan de F-16s, maar we zijn dan ook niet zo snel, aldus de gezagvoerder. De KDC-10 wordt ingezet als vliegend tankstation, waardoor de F-16s langer kunnen opereren zonder te hoeven tanken op de grond. Daarnaast wordt de KDC-10, het grootste vliegtuig van de luchtmacht, ook voor algemeen luchttransport ingezet. (foto: Koninklijke Luchtmacht)

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme