---

Ministerie van Defensie



---

Prins Mauritsmedaille voor Korps Commandotroepen

01-10-2002

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB84

Bevelhebber der Landstrijdkrachten luitenant-generaal M.L.M. Urlings reikt op donderdag 3 oktober de Prins Mauritsmedaille uit aan het Korps Commandotroepen (KCT). Hij doet dit namens de Koninklijke Vereniging Ons Leger. De commandant van het korps, de kolonel M.J. van Uhm, zal de medaille in ontvangst nemen. De onderscheiding wordt toegekend aan een persoon of instantie die op verdienstelijke wijze heeft bijgedragen aan de handhaving van vrede en veiligheid of tot verhoging van het aanzien van de krijgsmacht.

Het KCT ontvangt de medaille voor de professionele wijze waarop het korps zijn opdrachten heeft uitgevoerd en uitvoert. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de jaren daarna zijn Nederlandse commandos ingezet in Europa en Azië. Begin jaren negentig is het korps omgevormd tot een "special forces"-eenheid. De afgelopen jaren heeft het KCT belangrijke bijdragen geleverd aan diverse operaties, zoals in Irak, Bosnië en Kosovo. Momenteel zijn er commando´s op uitzending in Afghanistan en Macedonië.

De Prins Mauritsmedaille is in 1935 ingesteld en sindsdien 46 keer uitgereikt, onder andere aan Z.K.H. Prins Bernard. Slechts een maal eerder ontving een militaire eenheid de medaille, te weten het Nederlands-Belgisch VN Transportbataljon in 1994.

De uitreiking aan het KCT vindt plaats tijdens een buitengewoon korpsappèl in aanwezigheid van diverse Defensieautoriteiten, oud-korpscommandanten en vertegenwoordigers van de verenigingen van oud-commando´s.