Universiteit Twente

Iedereen heeft verstand van Internet
Internethoogleraar UT pleit voor breed onderzoek Iedereen heeft verstand van Internet
Iedereen heeft verstand van Internet. Maar iedereen raakt er ook van in de war. Kijk maar eens naar de krampachtigheid en onmacht in de reacties op het uitwisselen en kopiëren van bestanden. Veel heil wordt daarin verwacht van de techniek, maar de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) die in de VS van de grond wordt getild, is bijvoorbeeld overbodig en `dubbelop', en heeft veel ongewenste bijwerkingen, vindt prof.dr.ir. Erik Huizer. Tegelijk wordt het netwerk intelligenter gemaakt: minder vrij maar tegelijk ook met mogelijk nádelige gevolgen voor de veiligheid. Huizer ziet daarom veel in een Instituut voor Internet Studies waarin alle relevante disciplines zijn vertegenwoordigd. Hij stelt dit in zijn intreerede als hoogleraar Internet Toepassingen aan de Universiteit Twente, op 3 oktober. Pogingen om iedereen te laten meepraten zijn er al wel, ook vanuit de gedachte dat internet "niet meer vanuit de techniek" benaderd moet worden, aldus Huizer. Overigens deels uit angst en onkunde voor die zelfde techniek: "Voeg aan de technici een mengsel van juristen, werkeloze geïnteresseerden, sociologen, ondernemers, opportunisten, ambtenaren, politici en voorbijgangers toe en je krijgt een hopeloos volle mailbox zonder oplossingen. Internet democratie lijkt opeens geen goede basis meer voor een stabiel operationeel internet." ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) is een internationale poging in die richting, maar het benodigde vertrouwen en de betrokkenheid ontbreken nog: het is geen echt netwerk. Vrij of veilig
Huizer, wiens leerstoel wordt gesponsord door NOB Cross Media Facilities in Hilversum, gaat uitgebreid in op de opbouw en organisatie van Internet. Het Internet Protocol (IP) maakt de communicatie open en onafhankelijk van de infrastructuur. Dankzij IP kun je blijven communiceren met elke applicatie en dienst naar keuze. Toch is het al niet meer zo dat het netwerk alleen transporteert en alleen pakketjes over de wereld verstuurt. Inmiddels worden de pakketjes onderweg nogal eens bewerkt, en ze komen onderweg gateways en firewalls tegen. Risico's daarvan zijn eilandvorming en vergroting van de kwetsbaarheid: vooral bedreigingen voor de vrijheid die internet juist groot heeft gemaakt. Maar ook, tegenstrijdig genoeg, een bedreiging voor de beveiliging: het nieuwe Internet Protocol IPv6 heeft een beveiliging IPsec, die alle pakketjes versleutelt. Tegenstrijdig genoeg bemoeilijkt een steeds intelligenter netwerk dat versleutelen nu juist. Algemeen wordt internet geslotener, volgens Huizer: "Eigenlijk begint Internet trekjes te vertonen van traditionele telecom datanetwerken".
Auteurswet of techniek
Ook de moeite die de rechterlijke en wetgevende macht hebben met Internet zijn illustratief. Zelf was Huizer als getuigedeskundige betrokken bij de zaak van BUMA versus KaZaA, waarin het ging om het aanbieden van software om gebruikers op `peer-to-peer' basis bestanden te laten uitwisselen. Illegaal of niet? Eerst kreeg BUMA gelijk, later KaZaA. Platenmaatschappijen bedenken technische oplossingen, zoals cd's die de pc op hol jagen. Maar ook de wetgevende macht zoekt zijn heil in de techniek. Met oplossingen zoals de Digital Millennium Copyright Act, waarin de techniek, en niet de auteurswet de bescherming is van de content. Europa werkt aan soortgelijke wetgeving. In essentie zorgt de DMCA ervoor dat het omzeilen van beveiliging van content strafbaar is. Overbodig, aldus Huizer: of je kraakt een beveiliging zonder van plan te zijn te kopiëren: dan is er geen probleem. Of je kraakt de beveiliging voor illegaal hergebruik: dan ben je tòch al strafbaar. Dubbelop, dus, en ook nog eens met allerlei ongewenste bijwerkingen.
Alle disciplines
Voor Huizer, die internationaal meepraat over de ontwikkeling van Internet in onder meer de Internet Engineering Task Force (IETF), tonen al deze `gewenningsverschijnselen' aan dat er een sterke behoefte is aan goede multidisciplinaire research. Die research kan zorgen voor een goede basis voor beleidsbepaling ten aanzien van het Internet. Hij pleit daarom voor de oprichting voor een multidisciplinair instituut voor internetstudies. Het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie van de Universiteit Twente, waaraan de hoogleraar is verbonden, zet hierin al een stap in de goede richting. Huizer wil er echter ook graag disciplines bij betrekken die niet op de Universiteit Twente zijn vertegenwoordigd, zoals recht, kunst en antropologie.

prof.dr.ir. Erik Huizer
Noot voor de pers
Huizer houdt zijn rede op 3 oktober 2002, om 16.00 uur in het Bestuursgebouw op de campus van de Universiteit Twente. Hij is hoogleraar Internet Toepassingen aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. De integrale redetekst `Internet, een studie waard' is op aanvraag verkrijgbaar.
Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, e-mail w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 07-11-2002 © Universiteit Twente