Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 oktober 2002

Schriftelijke vragen van de leden Hamer en Bussemaker (PvdA) aan de staatssecretaris van Financiën, de staatssecretaris van Sociale Zaken, de heer Rutten, de staatssecretaris van Sociale Zaken, de heer Phoa en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


1.


Bent U bekend met het feit dat een onderzoek van de belastingdienst beroering heeft veroorzaakt onder overblijfkrachten?


2.


Kunt u aangeven welk karakter het onderzoek van de belastingdienst heeft en waarom dit onderzoek thans gestart is?


3.

Deelt u de bezorgdheid, die door ouderverenigingen en schoolbesturen wordt uitgesproken, over het wegblijven van overblijfmoeders? Kunt bevestigen dat na de inval van de belastingdienst geen enkele medewerker meer kwam werken en de ouders zelf met noodroosters het overblijven moesten regelen?


4.

Hoe is de voorlichting over het betalen van belasting aan overblijfkrachten (vrijwilligers en degene in een normale dienstbetrekking) geregeld? Deelt u de opvatting van de Vereniging Openbaar Onderwijs dat de oorzaak in onwetendheid van overblijfcommissies ligt en dat de belastingdienst meer voorlichting moet geven? Bent u bereid hierover met de belastingdienst in contact te treden?


5.

Hoe staat de minister tegenover het structureel regelen van overblijven?


6.

Wat is de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van het amendement Hamer/Lambrechts ( 28 000 VIII, Nr. 48) inzake experimenten met overblijven?


7.

Kunt u aangeven hoeveel overblijfkrachten er werken in gesubsidieerde banen?