Ingezonden persbericht


Voice Profiler van Alphatron brengt stemkwaliteit gedetailleerd in kaart

Belangrijke verrijking voor stembandonderzoek

Rotterdam, 3 oktober 2002 Alphatron Medical Systems kondigt aan dat de Alphatron Stroboview, een uniek systeem voor stembandonderzoek door middel van cameratechniek, uitgerust wordt met de Voice Profiler. De integratie van dit meetinstrument op basis van computertechniek en microfoons, maakt het mogelijk het totale stembereik in kaart te brengen. Op die manier kunnen afwijkingen aan de stembanden zowel visueel als kwantitatief waargenomen worden.

De Voice Profiler, ontwikkeld door Alphatron Medical Systems in samenwerking met Peter Pabon, docent sonologie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Universiteit van Utrecht, is een computergestuurde fonetograaf. Het betreft een meetinstrument met twee op elkaar afgestelde microfoons waarbij zogenaamde Voice-Quality parameters gebruikt worden om het volledige stembereik te registreren. Zowel de sterkte in decibel als het bereik in hoog en laag kunnen vastgesteld worden. Onmiddellijk wordt de gemeten informatie grafisch weergegeven in een fonetogram, waarin aan de hand van kleurvlakken de kwaliteit van de stem af te lezen is.

KNO-artsen en logopedisten kunnen deze grafische voorstelling van de stem in combinatie met cameratechniek gebruiken voor o.a. het monitoren van effecten van stembandoperaties, stemtherapie of training. Om te voorkomen dat behandelingen te vroeg gestopt worden als problemen lijken te zijn verholpen, biedt deze methode betere en betrouwbaardere conclusies dan enkel visuele waarneming , aldus Harald Verloop, Divisie Manager Alphatron Medical Systems.

Een andere toepassing van het systeem is het objectief evalueren van de stemkwaliteit door logopedisten, die het mogelijk maakt stemmen van bijvoorbeeld zangers en zangeressen in opleiding te testen op potentie en vorderingen te meten. Peter Pabon, die al sinds begin jaren 80 wetenschappelijk onderzoek doet naar het grafisch weergeven van stembereik: Ook in akoestisch minder aantrekkelijke ruimtes kan nu betrouwbaar en efficiënt gewerkt worden met computergestuurde fonetografie.

Alphatron Medical & Microwave Systems B.V.

Alphatron Medical & Microwave Systems, onderdeel van de Alphatron groep, richt zich op de toepassing van camerasystemen in de gezondheidszorg, in het bijzonder in de Keel, Neus en Oorheelkunde. De divisie ontwikkelt camera-apparatuur voor endoscopisch onderzoek (kijkoperaties) en is wereldwijd een voorloper op het gebied van stembandonderzoek.

Alphatron Medical & Microwave Systems werkt bij de ontwikkeling van deze toepassingen intensief samen met KNO-artsen van (academische) ziekenhuizen en levert in Nederland o.a. aan het AMC en het VU Medisch Centrum in Amsterdam en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Meer informatie: www.alphatron.nl

De Alphatron Groep

De Alphatron Groep ontwikkelt systemen voor communicatie, observatie en navigatie. Daarnaast levert Alphatron elektronische componenten en gereedschappen. De gespecialiseerde divisies binnen de Alphatron Groep richten zich op de scheepvaart, beveiligingsbranche, omroep- en medische wereld en de industrie. Alphatron Nederland bedenkt oplossingen voor partijen die van groot belang zijn voor de Nederlandse openbare orde en infrastructuur, zoals telecombedrijven, spoorwegen, de Rotterdamse Haven, Politie en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en Defensie. Ook werkt Alphatron samen met voortdurend innoverende partijen in de gezondheidszorg zoals academische ziekenhuizen bij de vertaling van nieuwe operatie- en observatietechnologieën naar praktische toepassingen.

De groep, opgericht in 1979 heeft vestigingen in Nederland, de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland en Singapore. Het hoofdkantoor in Rotterdam telt 100 medewerkers. Meer informatie: www.alphatron.nl

Op 7 september j.l. opende Alphatron het nieuwe Rotterdamse hoofdkantoor aan de Schaardijk tijdens de Wereld Havendagen Rotterdam. Voor meer informatie en foto s zie www.alphatron.nl/opening


***



Ingezonden persbericht