Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 oktober 2002

Vragen van de leden Bussemaker en Wolfsen (PvdA) aan de staatssecretaris van Financiën en de minister van Binnenlandse Zaken


1.


Is U bekend dat de Vereniging van Nederlandse gemeenten overweegt de rechter in te schakelen als het Rijk de afschaffing van de onroerendezaakbelasting (ozb) doorzet?1)


2.


Vindt U het een teken van zorgvuldig bestuur als een organisaties als de VNG het nodig acht middels de rechter uw beleid aan te vechten?


3.

Acht U zelf de bepaling in het handvest voor lokale autonomie, dat bepaalt dat gemeenten voor een substantieel deel hun eigen belasting mogen heffen, in overeenstemming met de afschaffing van de OZB? Zo ja, waarom?


4.

Hoe denkt U de problemen die zullen ontstaan via de compensatiemaatregel in het Gemeentefonds, namelijk dat vergelijkbare gemeenten niet dezelfde compensatie zullen krijgen, op te lossen?


5.

Wat is uw reactie op de opvatting van de VNG dat de afschaffing ten onrechte als een lastenverlichting wordt gepresenteerd, omdat de vergoeding elders gehaald zal moeten worden?


6.

Hoe denkt U tegemoet te gaan komen aan de problemen die VNG met betrekking tot de afschaffing van de OZB voorspelt?


1) De Staatscourant van 27 september 2002