Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 oktober 2002

Vragen van het lid Dijksma (PvdA) aan de minister van Verkeer en Waterstaat (V&W) over het experiment lage bustarieven in Apeldoorn


1. Bent u bekend met het experiment in de gemeente Apeldoorn die vorig jaar een verlaagd tarief (één euro) voor het openbaar busvervoer invoerde?
2. Onderschrijft u dat dit experiment een succes is, gegeven het stijgende aantal buspassagiers met 38 procent, waardoor het experiment deels gefinancierd is? Waarom wel/niet?

3. Bent u bereid dit experiment (deels) landelijk in te voeren als een manier om meer mensen te stimuleren gebruik te maken van openbaar vervoer? Waarom (niet)?

4. Zullen de voorgenomen forse bezuinigingen op stads- en streekvervoer en de exorbitante verhoging van de prijs van kaartjes in bus en tram met 14 procent, zo'n vernieuwend experiment - en de uitbreiding daarvan - in de kiem smoren? Waarom (niet)?

Bent u van mening dat, mede op basis van dit experiment, het stedelijk openbaar vervoer in handen van de gemeente moet blijven of dat liberalisering van busdiensten vervroegd moet beginnen in verband met de voorgenomen bezuinigingen?