Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


3 oktober 2002
Lisa Dempsey
023-5159763/06-12991873
dempseld@haarlem.nl
126/2002
Gemeente Haarlem, sector Brandweer en Ambulance

Persbericht




Datum
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer
Nationale Brandpreventieweek 4 - 12 oktober
BRANDWEER BEGELEIDT ONTRUIMING

In de week van 4 - 12 oktober is het weer Nationale Brandpreventieweek. Dit jaar staat deze week in het teken van de schoolontruimingsoefening. Ter gelegenheid hiervan begeleidt de Brandweer twee basisscholen in de gemeente Haarlem bij een ontruiming.

Veilige ontruiming
De brandweer heeft onlangs een aantal basisscholen in Haarlem een brief gestuurd met het voorstel om een ontruimingsoefening te houden. Om in aanmerking te komen voor een begeleide ontruiming moeten de scholen echter wel aan een aantal vereisten voldoen. Er moet in het kader van de brandpreventie een gebruiksvergunning door de brandweer zijn verleend en de school dient in het bezit te zijn van een ontruimingsplan. Wanneer een school aan deze twee vereisten voldoet is een goede basis gelegd voor een veilige ontruiming.

In de praktijk
Naast de aanwezigheid van een gebruiksvergunning en ontruimingsplan is het van belang dat scholen oefenen in het ontruimen. Door hierin een bepaalde routine op te bouwen, weten het personeel en de leerlingen wat er van ze verlangd wordt als er echt brand ontstaat. De brandweer gaat de praktijk beoefenen met twee basisscholen tijdens de brandpreventieweek. Met de scholen zijn van te voren afspraken gemaakt over hoe de ontruiming gaat verlopen. Op een afgesproken tijdstip ontstaat een brand waardoor de school ontruimd moet worden. Om dit zo realistisch mogelijk te maken worden de leerlingen niet op de hoogte gebracht van de oefening. De brand zelf wordt nagebootst met rookmachines.

Noot voor de redactie,