POLYGANICS

Polyganics start Klinische Studie met Zenuwgeleider

Polyganics start Klinische Studie met Transparante en Bioresorbeerbare Perifere Zenuwgeleider

GRONINGEN, 2 oktober 2002 - Polyganics B.V. heeft vandaag aangekondigd dat de eerste patiënten met perifeer zenuwletsel zijn opgenomen in de klinische multi-center studie voor haar transparante en volledig synthetische, bioresorbeerbare perifere geleider voor zenuwen in de hand.

De studie wordt geleid door Prof. J.P.A. Nicolai, hoofd onderzoeker en hoofd van de Afdeling Plastische Chirurgie van het Academisch Ziekenhuis Groningen en door Prof. M.J.P.F. Ritt, hoofd van de Afdeling Plastische Chirurgie van het Vrije Universiteitsziekenhuis in Amsterdam. Co-onderzoekers Prof. P.H. Robinson en M.J.O.E. Bertleff hebben de eerste implantaties uitgevoerd in het Academisch Ziekenhuis Groningen. De klinische studie concentreert zich op het herstel van de zenuwfunctie ten gevolge van een verwonding van de zenuwen die de functionaliteit van de hand reguleren. Schade aan deze zenuwen beïnvloedt de prestaties van vele alledaagse taken, zoals het grijpen en vasthouden van een potlood of vork.

'De meest ernstige vorm van perifeer zenuwletsel is die waarbij de zenuw geheel is doorgesneden met daaropvolgend verlies aan zenuwfunctie. Hoewel perifere zenuwen spontaan kunnen aangroeien, wordt hun functie niet altijd automatisch hersteld. Tegenwoordig is de standaard chirurgische behandeling die wordt toegepast voor het herstellen van perifeer zenuwletsel het direct aan elkaar hechten van de beide zenuwuiteinden of als het defect te groot is, het plaatsen van een zenuwtransplantaat elders verkregen uit het lichaam van de patiënt. Beide technieken zijn tijdrovend, geven mogelijk aanleiding tot complicaties en leiden niet tot optimaal zenuwfunctieherstel' vertelt Jan Smit (Managing Director) en Theo Flipsen (Directeur R&D) van Polyganics B.V. ['Polyganics' transparante perifere zenuwgeleider is een bioresorbeerbaar buisje die tussen de zenuwuiteinden van de doorgesneden zenuw wordt gehecht en die de uitgroeiende zenuw geleidt in een beschermende omgeving. Neuroomvorming en de ingroei van vezelachtig weefsel worden op deze manier voorkomen. Nadat de zenuwfunctie is hersteld, wordt de zenuwgeleider geleidelijk en volledig afgebroken door het lichaam'.

'Als deze studie succesvol verloopt, dan heeft Polyganics de eerste commercieel verkrijgbare transparante zenuwgeleider geproduceerd die kan worden gebruikt voor het herstel van perifere doorgesneden zenuwen als gevolg van ongelukken in armen en benen en andere delen van het menselijk lichaam, een markt met een geschat potentieel van wereldwijd meer dan $50 miljoen per jaar. De transparantie van de zenuwgeleider wordt beschouwd als een enorm voordeel omdat hierdoor een gemakkelijke en snelle sluiting van het zenuwdefect mogelijk is. Bovendien biedt de zenuwgeleider van Polyganics maximale veiligheid aan de patiënt vanwege haar synthetische karakter en de verwachting is dat de zenuwgeleider wereldwijd zal worden geaccepteerd door ziekenhuizen en individuele chirurgen als alternatief voor de huidig gebruikte producten welke gemaakt zijn van dierlijke materialen'.

De transparante perifere zenuwgeleider is één uit een reeks van medische producten die gebaseerd zijn op Polyganics' gedeponeerde synthetische, bioresorbeerbare materialen die superieure eigenschappen vertonen en die een nieuwe alternatieve doorbraak bieden voor onder andere dierlijk-afgeleide materialen. De perifere zenuwgeleider is Polyganics' eerste product welke is opgenomen in een klinische studie. FDA toestemming en CE-merk registratie wordt verwacht in 2003. In de tussentijd zal Polyganics aanvullende menselijke studies voor twee andere producten uitvoeren in het 4e kwartaal 2002.

Polyganics B.V., een particulier biomedisch bedrijf gevestigd in Noord-Nederland, ontwikkelt en produceert innovatieve bioresorbeerbare biomaterialen en een verscheidenheid aan medische hulpmiddelen, inclusief zacht weefsel regeneratie implantaten, geneesmiddelafgiftesystemen en bioactieve coatings. Polyganics is werkzaam in verschillende gebieden zoals Neurochirurgie, Plastische chirurgie, Mond-, Kaak- en Tandheelkunde, Keel-Neus- en Oorheelkunde, geavanceerde wondverzorging en parenterale
geneesmiddelenafgiftesystemen. Door haar goed uitgeruste ontwerp-, engineering- en productiefaciliteiten en samenwerkings-verbanden met diverse academische, klinische en bedrijfsonderzoeksgroepen, ontwerpt Polyganics synthetische biomaterialen en nieuwe productconcepten die wereldwijd verkocht zullen worden via strategische allianties en distributeurs.

Polyganics' baanbrekende synthetische bioresorbeerbare producten zullen het aantal medische handelingen sterk verminderen waarbij de flexibiliteit en het comfort van de patiënt wordt bevorderd en de kosten van de gezondheidszorg verminderen. De producten die nog in ontwikkeling zijn richten zich op markten met een totaal potentieel van bijna 4 miljard Euro. Polyganics B.V. is met zijn kantoor, productie- en onderzoeksfaciliteiten gevestigd in Groningen. Bezoek eens onze website op http://www.polyganics.com.