Gemeente Hoorn


Montage toneeltoren Het Park start in november

Persbericht d.d.: 2 oktober 2002

Begin november maakt Giesbers Bouw op de bouwplaats aan de Westerdijk een start met de montage van de nieuwe toneeltoren van schouwburg/congrescentrum `Het Park'. Er is dan sinds de instorting in april verleden jaar ruim anderhalf jaar verstreken.

De nieuwe toren wordt gebouwd op basis van het vorige ontwerp. TNO Bouw heeft na de instorting de nodige aanbevelingen gedaan en de constructeur van de toren, Arcadis, heeft deze in het ontwerp verwerkt.
Het komt nu vooral aan op een goede uitvoering, want daar heeft het de eerste keer aan ontbroken. De nieuwe aannemer Giesbers Bouw uit Wijchen en de nieuwe onderaannemer en staalleverancier Flevo Staal uit Hoorn dragen hiervoor zorg.

De verwachting is dat de staalconstructie van de toren rond de jaarwisseling gereed is. Daarna wordt de gevelbekleding aangebracht. TNO Bouw heeft alle staalconstructies in het complex gecontroleerd. Zoals bekend zijn uit dit onderzoek ook tekortkomingen geconstateerd in de uitvoering van andere bouwdelen. Deze tekortkomingen zijn inmiddels allemaal verholpen.

Het gemeentebestuur stelt veiligheid voorop en heeft daarom naast de controle van de staalconstructies ook opdracht gegeven de betonconstructies te onderzoeken.
TNO heeft in de maanden na de instorting de tekeningen en berekeningen al gecontroleerd en akkoord bevonden. Ook heeft TNO de betonconstructies visueel geïnspecteerd. In oktober volgt een nader onderzoek naar de kwaliteit van de uitvoering door de vorige aannemer, Heddes Bouw.

Volgens de planning wordt de nieuwe schouwburg in december 2003 opgeleverd. Er is vervolgens een half jaar uitgetrokken om het complex speel- en gebruiksklaar te maken. In september 2004 zal het nieuwe theaterseizoen op deze bijzondere locatie aan het Markermeer van start kunnen gaan.

---
Laatste wijziging deze pagina: 2 oktober 2002