Korps: Friesland, plaats: Fryslân 3-10-2002
Politieberichten van 02/10 (13.00) t/m 03/10 (07.00)

Leeuwarden: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Jokse. Door verbreking van een ruit kwam men binnen. Uit de auto werden een radio/cd-speler met afstandbediening, 3 verzamel cds en een kentekenplaat weggenomen. De eigenaar van de auto, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: bezit heroïne
Woensdag omstreeks 15.05 uur werd op de Koningsstraat een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man was in het bezit van 3.2 gram heroïne De heroïne werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Menaldum: ongeval met gewonde
Dinsdag omstreeks 10.45 uur kwam een 85-jarige inwoner van Menaldum op de Rypsterdyk met zijn invalidenwagen door nog onverklaarbare oorzaak in de sloot naast de weg terecht. De man had volgens zijn zeggen een black-out gehad. Hij werd door omstanders uit het water gehaald. Met de ambulance werd het slachtoffer overgebracht naar het MCL-Zuid en aldaar opgenomen.

Marssum: snelheid
Woensdag omstreeks 15.25 uur werd op de Provincialeweg, N 383, met de laserpatrol de bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 58-jarige inwoner van het Duitse Bad Zwischena, reed met een snelheid van 132 kilometer per uur, terwijl aldaar 100 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring van 180 euro. De man betaalde ter plaatse.

Kollum: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 18.20 uur vond op de Gijsbert Japicxstrjitte een aanrijding plaats tussen een bestelauto en een voetganger. De voetganger, een 9-jarige jongen uit Kollum, stak plotseling vanaf het trottoir de rijbaan over. De bestuurder van de bestelauto, een 42-jarige inwoner van Kollum, kon ondanks krachtig remmen een aanrijding met de jongen niet voorkomen. De jongen werd frontaal geraakt en viel op het wegdek. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum en aldaar bleek dat hij alleen enkele kneuzingen had opgelopen. Na behandeling kon hij weer naar huis.

Leeuwarden: autokraker aangehouden
Woensdag omstreeks 19.20 uur werd op de Willemskade een 46-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad betrapt bij een auto-inbraak. Een getuige zag dat de verdachte met een schroevendraaier de deur van een geparkeerd auto vernielde en vervolgens de autoradio wegnam. Hij waarschuwde de politie, die de verdachte vervolgens in de Torenstraat kon aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tijdens de voorgeleiding bekende de verdachte dat hij in nog drie auto had ingebroken. De eigenaar van één auto, een 20-jarige inwoner van Nieuw Buinen, was inmiddels opgespoord en heeft aangifte gedaan. De andere eigenaars moeten nog worden gehoord De verdachte is ingesloten.

Oosterwolde: verdachten aangehouden
Woensdag omstreeks 21.30 uur werd op de Venekoterweg de inzittenden van een personenauto gecontroleerd. De inzittenden van de auto hadden zich kort daarvoor op het industrieterrein verdacht gedragen. In de auto werden een aantal kratten aangetroffen, die van diefstal afkomstig bleken te zijn. De kratten waren weggenomen bij Actifood aan het Wardeel. De verdachten, een 18-jarige inwoonster van Oosterwolde, een 19-jarige inwoner van Vroomshoop, een 21-jarige inwoner van Oosterwolde en een 17-jarige inwoner van Emmen, werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. De kratten werden in beslag genomen. De verdachte zijn ingesloten.

Grou: onder invloed
Woensdag omstreeks 22.20 uur werd op de Stationsweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 57-jarige inwoner van Grou, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 265 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Franeker: onder invloed
Woensdag omstreeks 23.15 uur werd op de Rijksweg A31 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Pingjum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 240 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Leeuwarden: inbraak woning
Woensdag tussen 08.00 en 22.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Wismastate. Via verbreking van de toegangsdeur was men de woning binnengekomen. Uit de woning werden een videorecorder, twee geluidsboxen en ongeveer 60 cds weggenomen. De 28-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Oosterstreek: onder invloed
Woensdag omstreeks 23.30 uur werd op de Oosterstreek een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 42-jarige inwoner van Oosterstreek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 805 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 9 uren. Aan het bureau bleek verder dat de bestuurder niet in het bezit was van een geldig rijbewijs, daar dit reeds was ingevorderd, daar hij een paar maand eerder een proces-verbaal had gekregen voor het rijden onder invloed. De auto van de verdachte werd eveneens in beslag genomen.

Ternaard: eenzijdig ongeval
Woensdag omstreeks 12.45 uur vond op het fietspad van de Holwerterdyk een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurster van een bromfiets, een 65-jarige inwoonster van Holwerd, was vermoedelijk op het losse grit dat op het fietspad lag onderuit gegaan. De vrouw werd lichtgewond overgebracht naar de huisarts in Holwerd. Na behandeling door de huisarts kon de vrouw weer naar huis.

Joure: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.00 uur werd op de Wildehornstersingel een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 42-jarige inwoonster van Oudehaske, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 535 ug/l. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Akkrum: inbraak
Rond middernacht werden twee personen overlopen door een personeelslid bij het verzorgingshuis Leppehiem. Hierop zijn de verdachten er vandoor gegaan, waarbij ze nog een ruit vernielden. Met een speurhond is de omgeving nog afgezocht, helaas zonder resultaat. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 57-jarige inwoonster van Akkrum.

Leeuwarden: vervolg diefstal bromfiets bureau
Naar aanleiding van het politiebericht van gistermiddag (Politieberichten 2 oktober 2002 (07.00 uur t/m 13.00 uur) kan nog worden medegedeeld dat aan de eigenaar van een bromfiets, die schade had gekregen na een ongeval op 1 oktober, de schade door de politie Fryslân zal worden vergoed. Het betreft een 17-jarige inwoner van Jirnsum. De andere brommer betreft een brommer, die naar het bureau was gebracht, omdat met het framenummer was geknoeid. Tevens zal een onderzoek worden ingesteld naar de beveiliging rond het politieterrein aan de Holstmeerweg te Leeuwarden.

Bolsward: controle bedrijfsafval
Woensdag vond in de gemeente Bolsward een controle van bedrijfsafval plaats. De politie onderzocht in samenwerking met de gemeente 8 containers op gevaarlijke afvalstoffen. Deze waren afkomstig van 8 bedrijven uit de gemeente Bolsward. Hiervan hadden drie bedrijven alles goed voor elkaar. Drie bedrijven kregen een proces-verbaal en twee een waarschuwing. Het gevaarlijk afval bestond uit kit, spuitbussen en brandstoffilters. Ook werd bedrijfsafval aangetroffen dat men had moeten scheiden en afzonderlijk moest aanbieden. Het betrof autobanden, telefoontoestellen, printers, computers en opladers.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272