Ingezonden persbericht


Tennon BV finalist in verkiezing 'Moderne Producent 2002'

Utrechts bedrijf wint derde prijs met oplossing voor zwerfafval

Directeur Ep Zuidema van de Tennon Groep in Utrecht heeft tijdens het symposium 'Modern Produceren' in Vught een eervolle derde plaats gekregen in de verkiezing 'Moderne Producent 2002'. Zuidema dankt deze plaats aan de ontwikkeling van de 'Afvalpunt', een belangrijk middel in de strijd tegen zwerfafval. Winnaar was BioSoil uit Hendrik Ido Ambacht met de 'Sniff It', een sensor voor de detectie van lekkages, explosiegevaar en diverse verontreinigingen in bodem, lucht of water. Phoenix Metaalwaren b.v. uit Eindhoven werd tweede met een uniek procédé: het rubberpersen van plaatwerkdelen.

Het idee voor de Afvalpunt ontstond bij Ep Zuidema tijdens grote evenementen, zoals concerten van Michael Jackson en het Lowlands-festival. Het viel de directeur van het Utrechtse Tennon BV op dat de afvalinzameling beter kon. Samen met een Syntens-adviseur en een ontwerper bracht hij de eisen in kaart waaraan een nieuwe afvalcontainer zou moeten voldoen. Dat leidde tot het ontwerp van de 'Afvalpunt': manshoog, kegelvormig, opvallend gekleurd en met ruimte voor reclame. Deze container is bij uitstek geschikt voor plaatsen waar veel mensen bijeenkomen, omdat hij niet omver te gooien en niet te beklimmen is. Verder heeft de 'Afvalpunt' geen deksel, terwijl het afval toch onzichtbaar is. Zodra de festivalgangers vertrokken zijn, komen de vacuümzuigers om de Afvalpunten te ledigen.

Zwerfafval is een hot item, hetgeen voor een gunstig moment zorgt voor het op de markt brengen van de Afvalpunt. Om deze nog breder toepasbaar te maken, ontwikkelde Tennon een tweede variant. Deze wordt op de traditionele manier via de bodem geleegd, zodat hij geschikt is voor gemeenten en afvalinzamelaars. De eerste nieuwe Afvalpunten voor gemeenten zijn al verkocht. De volgende stap is het op grote schaal produceren en vermarkten van de Afvalpunt. In Nederland zijn er echter weinig bedrijven die zulke grote producten van kunststof kunnen maken. Daarom kreeg Zuidema voor dit onderdeel subsidie. Syntens-adviseur Peter Tol verwacht dat de Afvalpunt een commercieel succes wordt, 'zelfs in de lastige wereld van de afvalverwijdering'.

De 'Moderne Producent 2002' werd gekozen door de deelnemers aan het symposium 'Modern Produceren'. Daarmee werd het gelijknamige project afgesloten, dat in opdracht van het Ministerie van EZ is uitgevoerd door Syntens in samenwerking met TNO, FME CWM, Metaalunie en Senter. In de afgelopen jaren zijn maar liefst 4000 bedrijven voorgelicht over product- en procesinnovatie en hebben zo'n 700 bedrijven deelgenomen aan individuele of gezamenlijke haalbaarheidsstudies. Dat verbeterde hun kennispositie en productiviteit aanzienlijk. Het project Modern Produceren heeft aangetoond dat samenwerking loont door onder meer de 'time to market' aanzienlijk te verkorten. Verder is door het project in veel bedrijven een stevige grondslag gelegd voor innovatief denken. Voor de meeste deelnemende bedrijven was het belangrijkste resultaat van het project dat zij daadwerkelijk in de onderzochte technologie zijn gaan investeren.



Ingezonden persbericht