Korps: Limburg-Noord, plaats: Venlo 3-10-2002
Lessen uit gijzelingsoefening

VENLO - Lessen uit de gijzelingsoefening

VENLO - De Politie Limburg-Noord kreeg woensdagmiddag het evaluatierapport aangeboden over de internationale gijzelingsoefening, die vorig jaar op 20 november door het korps werd georganiseerd. Tijdens deze oefening werd een gijzeling nagespeeld van een Leuvense juwelier en zijn vrouw. De gijzeling begon `s ochtends in Leuven, maar verplaatste zich via Zuid-Limburg en Duitsland naar Noord-Limburg, waar de gijzeling `s avonds laat op bungalowpark Klein-Vink bij Arcen werd beeindigd door een arrestatieteam.

De politie Limburg Noord organiseerde deze oefening in samenwerking met de politie Limburg-Zuid, de Federale politie in België en de Ständiger Stab Düsseldorf (Noordrijn Westfalen). De oefening had tot doel om op een zo realistisch mogelijke wijze de internationale samenwerking op beleids- en operationeel niveau bij gijzelingen te testen.

In opdracht van de politie Limburg-Noord is door dr. Otto Adang van de Nederlandse Politie Academie een uitvoerige evaluatie gemaakt van de oefening.

Het evaluatierapport dat hij woensdagmiddag aanbood aan de korpsbeheerder van de politie Limburg-Noord, de organisatoren en de betrokkenen uit Nederland, België en Duitsland, bevat vele behartenswaardige en provocerende lessen voor het overheidsoptreden bij een gijzeling. Intensivering van de internationale politiesamenwerking en verdere professionalisering van de overheidsreactie in Nederland staan daarbij centraal.

Enkele van de aanbevelingen:

Beleidsverantwoordelijken uit Belgie, Duitsland en Nederland moeten gezamenlijk beleidsuitgangspunten, strategieën en scenarios hanteren en op elkaar afstemmen.

Bij een grensoverschrijdende gijzelingsactie moet het bevoegd gezag in dringende situaties gebruik kunnen maken van buitenlandse politie-eenheden.

Politie-instanties in Nederlandse grensregios, België en Noordrijn-Westfalen/ Niedersachsen moeten gezamenlijk een oefenplan voor grensoverschrijdende acties opstellen en gezamenlijke internationale intervisiebijeenkomsten over de aanpak van grensoverschrijdende gijzelingsacties organiseren.

In Nederland dient hetzelfde commandocentrum van begin tot eind de leiding te voeren over het politie-optreden, ongeacht waar de actie zich naartoe verplaatst. Er dient een beperkt aantal staven geoefend te worden voor grensoverschrijdend optreden en een beperkt aantal locaties aangewezen te worden voor gebruik als operationeel commandocentrum met alle benodigde faciliteiten.

Er dient een systeem gecreëerd te worden voor de snelle interregionale uitwisseling van operationele informatie.

Bevorder de geoefendheid en deskundigheid van de leden van het beleidscentrum door: Hoofdofficieren van Justitie specifiek op hun taak als voorzitter van het beleidscentrum bij gijzelingsacties voor te bereiden; een beperkt aantal burgemeesters specifiek voor het optreden bij gijzelingsacties te oefenen, en hen in concrete situaties namens de burgemeester van de bij een gijzeling betrokken gemeente zitting te laten nemen in het beleidscentrum.

Het evaluatierapport Trias: lessen voor het overheidsoptreden bij een internationale gijzelingsactie, is uitgegeven door Tandem Felix, Beek/ Ubbergen, ISBN 90-4750-071-X

(