Wageningen Universiteit

Persbericht


1 oktober 2002, nr. 060


Transgene malariamug levert gevaar op in een natuurlijke omgeving

Een aantal gerenommeerde entomologen, waaronder dr. Willem Takken van Wageningen Universiteit, waarschuwen in Science voor de gevaren van introductie van genetisch gemodificeerde malariamuggen in het wild. Het idee is om hiermee malaria uit te roeien, maar in plaats daarvan kunnen de muggen gaan muteren en onbeheersbaar worden. Er kunnen zich ook nieuwe varianten van malariaparasieten gaan ontwikkelen.

Nu het genoom van de Afrikaanse malariamug Anopheles gambiae en de malariaparasiet Plasmodium falciparum is ontrafeld - Science en Nature doen daar deze week verslag van - komt het gesleutel aan muggen mogelijk in een stroomversnelling. Genetici broeden al jaren op het idee om een nieuwe mug te creëren die de malariaverspreiding kan stoppen.Via de genen is het mogelijk om het immuunsysteem van een mug te beïnvloeden zodat die een afweer krijgt tegen de parasiet die voor malaria zorgt. Zon mug zou dan de schadelijke muggen moeten verdringen.

Maar entomologen willen dat er op de rem wordt getrapt. In Science worden de gevaren van de genetische modificatie uiteengezet door dr. Willem Takken en dr. Bart Knols van Wageningen Universiteit, dr. Tom Scott van de University of California, Davis en dr. Christophe Boëte van de Université de Paris VI.

Ten eerste kan een genetisch gemodificeerde mug in het wild gaan muteren. Zulke muggen zijn volgens de entomologen misschien onmogelijk te beheersen en de mutaties kunnen zelfs overspringen naar andere diersoorten. Ten tweede kunnen mensen in het introductiegebied van zo'n nieuwe mug hun immuniteit verliezen tegen de malariaparasiet. Als malaria na verloop van tijd dan toch weer de kop op steekt, slaat malaria veel ernstiger toe. Het derde gevaar is dat als genetici een mug maken die ongevoelig is voor de malariaparasiet, de kans bestaat dat er nieuwe genetische varianten van de malariaparasiet de kop op steken.

De bezorgde entomologen, die al eerder dit jaar in Wageningen bijeenkwamen voor een workshop over genetisch gemodificeerde malariamuggen, pleiten ervoor eerst goed de risico's te onderzoeken alvorens de muggen uit te zetten in het wild. Amerikaanse genetici hebben ze al klaar staan in hun laboratoria, maar zij zouden dus niet te hard van stapel moeten lopen. Volgens de entomologen is er voorlopig meer winst te boeken met een toenemend gebruik van klamboes, het verspreiden van biologische bestrijdingsmiddelen en het opruimen van broedplaatsen van muggen. Afgezien daarvan zien Takken en zijn collega's ook wel de waarde in van de ontrafeling van het malariamug-genoom. Met deze informatie kan men te weten komen waarom sommige bestrijdingsmethoden niet werken en waarom muggen bepaalde mensen niet steken of juist wel.

Science verschijnt op 4 oktober. Ook het blad Nature besteedt aandacht aan de (wetenschappelijke) malariaproblematiek. Naast onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben ook Nijmeegse en Leidse biologen een bijdrage geleverd aan de publikaties in Science en Nature.