D66

Kies de Commissaris der Koningin rechtstreeks

Overheid en politiek

Boris van der Ham

03-10-2002 - Op woensdag 2 oktober vond het slotdebat plaats over de dualisering van de provincie. D66 was blij dat, nadat de gemeente nu 'duaal' is gaan werken, ook de provincie daartoe te kans krijgt. "Het was een slechte situatie dat de bestuurders van de provincie deel uitmaakten van het orgaan dat het bestuur juist moet controleren. Gelukkig wordt dat nu rechtgetrokken.", alsdus D66-woordvoerder Van der Ham.

D66 vindt dat de regering nu moet doorpakken. Nu er een gekozen burgemeester in de gemeente gaat komen, ligt het voor de hand dat in de toekomst ook de Commissaris der Koningin rechtstreeks wordt gekozen. Hoewel PvdA, VVD en CDA tegen een rechstreeks door de bevolking gekozen CdK zijn, wil D66, samen met LPF en Leefbaar Nederland dat de regering hier een visie over ontwikkeld. Samen met LPF-er Stuger diende Van der Ham daarom een motie in om die visie af te dwingen.

Van der Ham: "In de motie staat de denkrichting van D66. Ook maakt de LPF
duidelijk dat ze meer willen dan dit kabinet. Als het kabinet eind dit kalender jaar met een visie komt die afwijzend is over de gekozen CdK dan
wordt het knokken in de Tweede Kamer. D66 is tegen benoemde ambtsdragers,
Nederlanders moeten zelf hun bestuurders kunnen kiezen."