Arcares


Medewerkers verpleeg- en verzorgingshuizen positief over werk

Met uitkomsten onderzoek basis gelegd voor aanpak knelpunten

Medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen zijn positief over hun werk. In een grootschalig onderzoek gaf een meerderheid aan over het werk in hoge of zeer hoge mate tevreden te zijn. Een kleinere groep is tevreden over de organisatie. Met name op het gebied van de communicatie en het personeelsbeleid komen er voor de instellingen belangrijke aandachtpunten uit het onderzoek. Sociale partners gaven vorig jaar opdracht tot het houden van het onderzoek. Zij sloten toen een afzonderlijke CAO met doelstellingen op het terrein van arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Het onderzoek, dat onder de ruim 200.000 medewerkers in de branche is uitgezet, vormt de nulmeting voor het behalen van deze doelstellingen.

86.000 medewerkers hebben deelgenomen aan het onderzoek. Met de uitkomsten liggen nu harde gegevens op tafel. Sociale partners hebben daarmee een belangrijke stap gezet voor een krachtdadige aanpak van de werkdruk, het ziekteverzuim, de ARBO-instroom en van een overmatige fysieke en psychische belasting. Het onderzoek brengt positieve zaken naar voren, maar ook een aantal niet te veronachtzamen knelpunten. Die liggen met name op het gebied van de communicatie en het personeelsbeleid. Investeren daarin loont, toont het rapport aan. Speciale aandacht is nodig, zo blijkt uit het rapport, voor jonge medewerkers en medewerkers in opleiding en voor de toerusting van leidinggevenden.

Uit het rapport blijkt ook dat de branche onder druk staat. Men beleeft de werkdruk als hoog. Er zijn onvoldoende verplegenden en verzorgenden, vindt bijna de helft van de medewerkers, in verhouding tot de zorgzwaarte van de cliënten. Een derde van de medewerkers is ontevreden over de kwaliteit van de zorg. Sociale partners tillen zwaar aan hun verantwoordelijkheid om de arbeidsomstandigheden in de branche aan te pakken. Vanuit de kaders van de CAO Arbeid en Gezondheid vullen zij die verantwoordelijkheid gezamenlijk in. Waar het de werkdruk betreft zijn tevens middelen nodig om te investeren in opleidingen, en in hulpmiddelen als tilliften, alsook om ruimte te creëren voor uitbreiding van zorg.

Datum: 03/10/2002