HUMANITAS

Van Mens Tot Mens nr 7 verschijnt

Vandaag, donderdag 3 oktober, verschijnt het zevende nummer van Van Mens Tot Mens in 2002. In dit blad van Humanitas komen cliënten, vrijwilligers en coördinatoren aan het woord. Vrijwilligers en coördinatoren maken duidelijk wat hun werk inhoudt. Cliënten vertellen wat ze in de praktijk aan de ondersteuning van een Humanitas-vrijwilliger hebben. In dit nummer is onder andere aandacht voor:

Opvoedingsondersteuning door Home-Start
Gosia heeft haar handen vol aan de opvoeding van haar zoontje Niels en zijn kersverse tweelingbroertjes Lucas en Quentin. Gelukkig krijgt ze elke dinsdagochtend ondersteuning van Annette, vrijwilliger van Home-Start.

Gosia heeft inmiddels het ritme te pakken, maar toen de tweeling net geboren was, viel de verzorging van de drie knulletjes haar zwaar. Gosia: 'Toen Lucas en Quentin net geboren waren, kwam mijn moeder over uit Polen om mij twee maanden lang met de verzorging van de jongens te helpen. Samen konden we de drukte prima aan, maar toen zij weer terug naar Polen ging, brak bij mij paniek uit. Ik was ineens moeder van drie kinderen die allemaal veel aandacht verdienen. Wat nu? Ik had het druk met de tweeling, maar wilde Niels ook niet te kort doen.'

Elke dinsdag om negen uur staat Annette bij Gosia op de stoep om haar een ochtend te helpen met de verzorging van de kinderen. Ze speelt met Niels, zodat Gosia haar handen vrij heeft om de tweeling in bad te doen. Ook maakt Gosia van de gelegenheid gebruik om eens even lekker zonder de kinderen boodschappen te doen of iets anders waar ze anders niet aan toekomt. Gosia heeft grote bewondering voor Annette. 'Toen ik hoorde dat Annette zelf vier kinderen heeft, dacht ik: Hoe kan ze dan nog tijd en energie over hebben om mij te kunnen helpen? Ik dacht dat ik al een tamelijk groot gezin had. Dan weet ik niet wat ik met mijn drie kinderen aan moet en dan komt Annette langs die vrolijk zegt: 'Hallo, ik ben Annette en ik heb vier kinderen. Zal ik jou ook nog even helpen met die drie van jou?' Dat vind ik fantastisch.'

Op bezoek bij projecten van Hivos in Zuidelijk Afrika Marius Ernsting, directeur van het Landelijk Bureau van Humanitas maakte onlangs een reis door Zuidelijk Afrika. Daar bezocht hij projecten van Hivos, een zusterorganisatie van Humanitas die zich inzet voor projecten in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Zuidoost-Europa. Volgens Ernsting is samenwerking tussen de twee organisaties mogelijk maar ook noodzakelijk. 'We zijn allemaal deel van dezelfde wereld.'

Marius Ernsting: 'Wanneer je rondloopt in zo'n ver land word je in eerste instantie overvallen door de armoede en door de problemen van een land. Maar na een tijdje zie je dat mensen de kracht hebben om te overwinnen. Daarin zijn overeenkomsten tussen het werk van Humanitas en Hivos. Wij van Humanitas werken voor de samenleving hier. HIVOS ondersteunt projecten in werelddelen buiten West-Europa en de Verenigde Staten. Onze doelstellingen liggen helemaal niet zo ver uit elkaar. We houden ons allebei bezig met samenlevingsopbouw. Hivos steunt projecten van de mensen daar. Het gaat om steun aan organisaties en initiatieven die lokaal werken. Het is dus niet zo dat Hivos de projecten bedenkt en bij de mensen dropt. Humanitas werkt op dezelfde manier in Nederland. Ook wij zijn een onafhankelijke organisatie die op plaatselijk niveau initiatieven neemt en met allerlei partners samenwerkt.
Wij willen beide de kracht van mensen mobiliseren en hun waardigheid versterken.'

Wat me opvalt is de enorme gemeenschapszin in de communities. Dat moet ook wel, anders overleef je het niet. Iedereen wordt ingeschakeld die maar iets voor een project kan betekenen. Wij, westerlingen, zijn eraan gewend dat alle projecten op het gebied van zorg en welzijn worden verknipt in 'stukjes' specialismen. We zien bijvoorbeeld Aids als een medisch probleem, sociale woningbouw als een bouwprobleem en de positie van vrouwen als een juridisch probleem. Iedereen werkt aan een eigen stukje waardoor beleid in Nederland soms moeilijk in praktijk wordt omgezet. In Afrika heb ik gezien dat dat ook anders kan. Maatschappelijke problemen vragen om een gemeenschappelijke oplossing. Ook daar kunnen we in Nederland nog heel wat van leren.'

Humanitas
Humanitas is de Nederlandse vereniging voor maatschappelijke dienstverlening en samenlevingsopbouw. Duizenden vrijwilligers zetten zich in voor maatschappelijke activering, steun bij rouw en jeugdzorg. De beroepskrachten van de werkstichtingen richten zich onder andere op kinderopvang, ouderenhuisvesting en dienstverlening aan mensen met een handicap of behartigen de belangen van alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Home-Start
Home-Start biedt ondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan ouders net jonge kinderen. Vrijwilligers die ervaring hebben met opvoeden, bieden emotionele en praktische steun aan gezinnen met ten minste één kind van zes jaar of jonger. Home-Start wil het zelfvertrouwen van de ouders vergroten en hu sociale relaties versterken.

Hivos
Hivos is een humanistische ontwikkelingsorganisatie mede opgericht door Humanitas en het Humanistisch Verbond. Hivos staat voor emancipatie, democratisering en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.


---