GroenLinks

Organisatie Eerste Kamer Tweede Kamer Europa fractie Lokale Afdelingen Jongeren Partijbureau WB

Rosenmöller: Balkenende moet stelling nemen

3 oktober 2002

GroenLinks heeft eerst met verwondering, vervolgens met stijgende verbazing, en uiteindelijk met ergernis kennis genomen van de ontwikkelingen bij de LPF.

Het is zorgelijk hoe gekozen volksvertegenwoordigers omgaan met het mandaat van 1,6 miljoen kiezers.

Dat de LPF een nieuwe politieke beweging is met de daarbij behorende aanloopproblemen kan niemand haar kwalijk nemen. Bovendien is binnen de LPF de bindende persoon weggevallen. Inmiddels raakt de crisis in de LPF echter de stabiliteit van het kabinet en het aanzien van de politiek.

De crisis binnen de fractie breidt zich uit tot het bestuur en tot de bewindspersonen van de LPF. Er lijkt een strijd gaande over het vice-premierschap en bewindslieden mengen zich in het debat over de perikelen in en rond de fractie (Van Leeuwen: ?Wijnschenk is gek geworden?).

Naar het oordeel van de GroenLinksfractie wordt het tijd dat de minister-president stelling neemt. Net als de voorzitter van de kamer heeft hij een
verantwoordelijkheid om te waken over het aanzien van de politiek en op te komen voor de waarden en normen van onze parlementaire democratie. Bovendien heeft de premier sinds de verkiezingen vele malen gehamerd op de noodzaak van rust en stabiliteit in het landsbestuur en binnen coalitiepartijen. De ruzies in de LPF en de publieke discussie over een wijziging van het vice-premierschap ondergraaft die stabiliteit.

GroenLinks wil van de minister-president weten hoe hij de stabiliteit van zijn regering en coalitiefractie LPF beoordeelt en hoe hij denkt deze te verbeteren. Bovendien wil GroenLinks opheldering over de manier waarop de minister-president omgaat met de kennelijk losgebroken strijd om het vice-premierschap. De premier heeft, na een aantal incidenten, benadrukt dat ?als éénmaal een besluit genomen is, de ministers daaraan gebonden zijn?. Geldt dat ook voor het besluit de heer Bomhoff als vice-premier te benoemen? Een besluit waarvoor de minister-president staatsrechtelijk verantwoordelijk is.

Op deze vragen wil GroenLinks nog dit weekend antwoord middels een brief van de minister-president. Dat dwingt de premier om morgen tijdens de ministerraad stelling te nemen.
Wanneer de huidige crisis ook na het weekend voortduurt, ontkomen we er niet aan deze kwestie ook in het parlement en met de regering te bespreken.

Paul Rosenmöller

Den Haag
3 oktober 2002
De laatste nieuws- en persberichten van de GroenLinks Tweede-Kamerfractie.