Amsterdam RAI

Aquatech 2002
3 okt 2002

WATERSHELL VAN WATERBLOCK WINT INTERNATIONAL AQUATECH INNOVATION AWARD 2002

De International Aquatech Innovation Award is bestemd voor de beste innovatie op het gebied van watertechnologie en -management op de vakbeurs Aquatech Amsterdam. Dit jaar heeft het ondergrondse waterbergingssysteem van het bedrijf Waterblock de prijs gewonnen. De jury verkoos Watershell uit ruim veertig inzendingen. De prijs werd voor de derde maal tijdens de internationale vakbeurs Aquatech Amsterdam uitgereikt.

Jurering
De jury heeft unaniem besloten Watershell van Waterblock tot winnaar uit te roepen. Daartoe beoordeelden ze alle ingezonden innovaties op de volgende criteria:
innovatief karakter
toegevoegde waarde in het kader van duurzaamheid en waterketenbeheer praktische en internationale toepasbaarheid
integratie van de sectoren drink-, proces, -en afvalwater maatschappelijke relevantie

Watershell van Waterblock
Door het Watershell-systeem kan hemelwater afgekoppeld worden van het riool. Hierdoor kan het hergebruikt worden in het grijswatercircuit. Ook kan het in de bodem geïnfiltreerd worden om verdroging daar tegen te gaan. De ondergrondse wateropslag is mogelijk door het gebruik van iglus (koepelvormige cassettes). Die fungeren als een verloren bekisting waarop beton, zand of grind wordt gestort, afhankelijk van de gewenste verkeers-belasting. In tegenstelling tot traditionele kelders kent de bufferopslag geen constructieve beperkingen ten aanzien van de afmetingen. Door de koepel-vorm van de cassettes ontstaat een constructie die te belasten is met verkeersklasse 60 of meer.

De jury oordeelde: Je kunt de berging inzetten op plaatsen waar weinig ruimte is zoals bij de kassen van de intensieve tuinbouw, onder wegen, parkeerplaatsen en in sterk bebouwde gebieden. Dat is een groot voordeel. De jury ziet Watershell als een belangrijke innovatie die meervoudige toepassingen kent en in vergelijking met de alternatieven relatief eenvoudig en goedkoop is te realiseren.

Eervolle vermeldingen

Fuzzy Filter van Bosman Water Management
Volautomatish filtratie proces. Biedt filtratiesnelheden tot 75 m/h, heeft een grote vuilbergingscapaciteit in het filterbed, het bolvormige filtermateriaal is van synthetische vezels, het is een samendrukbaar filtermedium en heeft een uiterst compacte bouwwijze. De jury is van mening dat de Fuzzy Filter een nieuw idee en concept inhoudt. "Door de hoge filtratiesnelheid en vuil-bergingscapaciteit is een compacte bouw mogelijk.

'Evita ® InSitu 5100 van Danfoss BV
Meetinstrument van nitraat in afvalwater. De meetmethode met het unieke selectieve membraan waarmee de meting wordt verricht spreekt de jury aan. Een ander sterk aspect is dat het meetinstrument minder onderhoud vergt dan bestaande methoden. Gekeken naar de toepassing is de factor snelheid minder van belang.

Dutchdam, de uitklapbare waterkering van Dutchdam BV Een op locatie te monteren waterkering die op kademuren of dijkmuren standby is. De Dutchdam is een uitklapbare waterkering om overstroming te voorkomen op plaatsen waar dijken of kaden niet verhoogd kunnen worden. De jury beoordeelt de Dutchdam als zeer innovatief qua toepassing en constructie. De grote maatschappelijke relevantie en de toepasbaarheid en inzetbaarheid scoorden daarbij hoog.

Fiba Filter van Fiber Filtration BV
Een zelfreinigend IBA filter koppelbaar aan een 3m3 septic tank, waarmee de lozingseisen voor klasse 2, 2005 haalbaar zijn. De jury ziet de Fiba Filter als een goede poging om het zuiveringsrendement van de septic tank te verhogen. Het is een zeer complexe constructie die in buitengebied inter-nationaal toepasbaar is tegen lage kosten. Het zou in de toekomst een geschikt en alternatief voor septic tanks kunnen zijn.

De juryleden
De jury van de International Aquatech Innovation Award 2000 bestaat uit de heren:
Eur.ing. M.M. Baas namens Aqua Nederland;
Drs. H.J. Gastkemper namens Stichting RIONED;
Ir. P.J.C. Ket namens Heineken Technical Services;
Ir. R.R. Kruize namens NVA/DWR;
Ir. J.J.M. van de Worp namens VEMW;
Ir. J.T. van der Zwan namens KIWA.

Amsterdam, 1 oktober 2002