Politie Zaanstreek-waterland

Persdagrapport Zaanstreek-Waterland


* Samenstelling Martin Eijben

* Piket Hans Haijen

16:48 02-OKT-02
loc.: PURMEREND, MEERLAND
Bromfietscontrole
Tussen 13.30 en 16.15 uur een bromfietscontrole gehouden. Er werden 40 brom/snorfietsen gecontroleerd en ook nog 10 auto's. Resultaat: 3 automobilisten kregen een p.v. terzake het niet dragen van de autogordel en 30 bestuurders van brom/snorfietsen bekeurd i.v.m.:
- Overschrijden max. constructiesnelheid: 17

- Geluid: 1

- Niet dragen van een helm: 5

- Niet in bezit van een bromfietscertificaat: 2
- Niet goed werkende rem: 3

- Overige feiten: 2

In een personenauto zaten vier kinderen die geen van allen een autogordel droegen. Door omstanders werd zeer positief gereageerd op de controle. Dergelijke controles zullen worden herhaald.


**

Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-031002

13:00-15:45 01-OKT-02
ZAANDAM, VERMILJOENWEG
Verkeerscontrole op de Vermiljoenweg
Op de Vermiljoenweg in Zaandam werden tijdens een snelheidscontrole zeven bestuurders bekeurd. De snelste reed 75 km per uur. Zes bestuurders zonder gordel ontvingen ook een boete. Daarnaast werden drie bromfietsers staande gehouden. De eerste reed zonder certificaat, de tweede zonder helm en de derde had geen verzekeringsbewijs.


**

8:45-11:30 02-OKT-02
PURMEREND, VERZETSLAAN
Hardrijders op de Verzetslaan
Een snelheidscontrole op de Verzetslaan in Purmerend leverde maar liefst 44 hardrijders een boete op. De snelste overtreder reed 86 km per uur. Een bromfietser zonder helm en een automobilist zonder gordel ontvingen beide een boete van ¤40,00. Ten slotte werd ook een bestuurder, die de mistlampen van zijn auto onnodig aan had, bekeurd.


**

07:50-11:25 02-OKT-02
ZAANDIJK/WORMERVEER, PROVINCIALE WEG ZAANDAM-CASTRICUM ASSENDELFT, PROVINCIALEWEG PURMEREND-BUITENHUIZEN
WIJDEWORMER, PROVINCIALEWEG

WORMERVEER, PROVINCIALEWEG WESTZAAN-WESTGRAFTDIJK
Snelheidscontroles op ongevalgevoelige wegen
Dinsdag en woensdag werden verschillende snelheidscontroles gehouden. Bestuurders op de provinciale weg Zaandam-Castricum (n203), de provinciale weg Purmerend-Buitenhuizen en de provinciale weg Westzaan-Westgraftdijk (n246) en de Provincialeweg in Wijdewormer (gedeelte tussen de afrit van de A7 en de Leeghwaterweg) werden gecontroleerd. Genoemde wegen zijn ongevalgevoelige trajecten, zo is uit onderzoek gebleken. Op deze wegen gebeuren jaarlijks de meeste ongevallen. Om de verkeersveiligheid op deze onveilige wegen te verhogen, worden mobiele snelheidscontroles daarom met grote regelmaat gehouden. Het doel is het aantal hardrijders terug te brengen tot minimaal onder de vijf procent. Bij een derde van alle ongevallen is de te hoge snelheid de directe oorzaak. Met een hogere snelheid duurt het nou eenmaal langer om een auto tot stilstand te brengen, met alle gevolgen van dien. Ter illustratie: bij een snelheid van 80 km per uur is de stopafstand 60 meter. Bij een snelheid van 100 km per uur bedraagt de afstand, die nodig is om een voertuig tot stilstand te brengen, 87 meter.

Op alle genoemde wegen werden dinsdag en woensdag snelheden gehaald van 100 km per uur. Op de provinciale weg Zaandam-Castricum in Zaandam reed acht procent van alle bestuurders harder dan de toegestane 70 km per uur en in Wormerveer reed woensdag, aan het einde van de middag, zelfs één op de tien bestuurders te hard. Op de provinciale weg Purmerend-Buitenhuizen (80 km per uur) in Assendelft reed woensdagochtend negen procent van alle weggebruikers te hard. Eén automobilist reed 105 km per uur. 's Middags werd op deze weg een hoogste snelheid gemeten van maar liefst 129 km per uur. Op de provinciale weg Westzaan-Westgraftdijk (100 km per uur) in Wormerveer werd dinsdagmiddag een snelheid van maar liefst 145 km per uur gemeten. Dinsdagmiddag, tussen kwart voor vier en kwart voor zes, werd ook op de Provincialeweg in Wijdewormer door veel mensen te hard gereden. Een op de tien bestuurders reed te hard, één van hen haalde een snelheid van 133 km per uur. Op de Provincialeweg mag 80 km per uur gereden worden.


**

20:21 02-OKT-02
loc.: WORMERVEER, PROV WEG W'ZN-W'GRAFTDK
Verkeerscontrole
Tussen 15.30 uur en 16.00 uur gecontroleerd op het gebruik van het verdrijvingsvlak. Van de ca. 150 voertuigen maakten er 12 hiervan gebruik. Zij werden bekeurd.


**

20:34 02-OKT-02
loc.: OOSTZAAN, KERKSTRAAT
Met 100 km/u op een bromfiets
Reed een 16-jarige jongen uit Zaandam op een bromfiets over de Kerkstraat. Rapp's wilden hem controleren en moesten ruim 100 km/u rijden om hem bij te houden. Uiteindelijk bromfiets aan de kant en in beslaggenomen voor technisch onderzoek.


**

06:17 03-OKT-02
loc.: KATWOUDE, PROVINCIALEWEG N247
Controle inhaalverbod
Van 04.30 tot 06.10 uur gecontroleerd op inhalen in strijd met het inhaalverbod. Zeven bestuurders kunnen een bekeuring tegemoet zien.


**

11:45 03-OKT-02
loc.: ZAANDAM, BURCHT
Vrouw gewond bij aanrijding
Een 19-jarige fietsster uit Zaandam liep heupletsel op toen zij betrokken raakte bij een aanrijding met een personenauto, bestuurd door een 33-jarige man uit Zaandam. Vermoedelijk negeerde de vrouw het rode verkeerslicht toen zij, rijdende over de Burcht, linksaf sloeg in de richting van de Wilhelminabrug. De auto reed over de Wilhilminabrug richting de Burcht. De bestuurder kon de fietsster niet meer ontwijken. De vrouw werd overgebracht naar het ZMC De Heel.


**

12:00 03-OKT-02
loc.: PURMEREND, GANGESLAAN
Veel gereedschap weg na inbraak in auto
Nadat het achterraam van een bestelbus was ingeslagen werd een grote hoeveelheid gereedschap uit de auto weggenomen, waaronder twee kisten met handgereedschap, elektrisch gereedschap (decoupeerzaag, reprozaag, afkortzaag, vier boormachines, sds boormachine, accu boormachine en twee slijptollen) en montagemateriaal.


**