Provincie Overijssel

Pilotprojecten moeten onderhoud en beheer van natuur en landschap stimuleren

Er moeten meer pilotprojecten komen waarmee het onderhoud en beheer van natuur en landschap door particulieren gestimuleerd kan worden. Dit zei gedeputeerde Piet Jansen vandaag tijdens de opening van het heringerichte hoogveenreservaat Het Haaksbergerveen in Haaksbergen.

Hij pleitte in zijn toespraak voor pilotprojecten waarmee het onderhoud en beheer van natuur en landschap door particulieren gestimuleerd kan worden. De provincie Overijssel stelt hiervoor zelf 500.000 beschikbaar. Wij denken op deze wijze de boer en andere grondeigenaren kansen te bieden om als groene ondernemer ook nieuwe groene diensten te gaan verlenen bij het beheer en onderhoud van natuur en landschap. Want zonder boeren blijft er uiteindelijk geen echt Twents landschap over.

Jansen benadrukte dat er zuinig moet worden omgesprongen met de natuur en het mooie landschap in de provincie. Daarom moeten we, daar waar mogelijk, functies als natuur, landschap, landbouw, maar ook water combineren.

De herinrichting van Het Haaksbergerveen is een goed voorbeeld van het natuurbeleid dat de provincie Overijssel voert. In het natuurgebied is de waterhuishouding verbeterd en heeft het gemotoriseerd verkeer geen toegang meer tot het gebied. Ook zijn bestaande wegen en paden vervangen door nieuwe. Door deze maatregelen is de versnippering opgeheven en is er een meer aaneensluitend gebied ontstaan waar de oorspronkelijke natuurlijke waarden zijn hersteld. De bedoeling van al deze maatregelen is dat het hoogveen weer gaat groeien.

Presentatie landelijke handleiding Do It! in Burgerweeshuis

Pilotprojecten moeten onderhoud en beheer van natuur en landschap stimuleren

'Boeren verdienen steun bij bedrijfsovername'

Commissaris van de Koningin bezoekt Haaksbergen

Discussie van Belvedere Zuid-Twente

Provincie geschokt over sluiting Ericsson

Aanleg N348 van start

Holten, Zwolle en Kampen leveren vrijwilliger van het jaar

Voorlichtingsdagen natuurplannen regio Vecht-Regge

© 03-10-2002 Provincie Overijssel