---

Ministerie van Defensie



---

F-16s nemen taken Afghanistan formeel over van Franse luchtmacht

03-10-2002

Op de vliegbasis Manas in Kirgizië heeft het Nederlands-Noors-Deense F-16 detachement gisteren (2 oktober) formeel de taken in het kader van Enduring Freedom overgenomen van een Frans squadron. Het internationale squadron, onder leiding van de Nederlandse luitenant-kolonel Ralf Reefman, bestaat uit 440 militairen uit de drie landen en beschikt over achttien F-16s en een KDC-10 tanker. De overdracht werd namens ons land bijgewoond door de Plaatsvervangend Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, generaal-majoor D. Starink.

Van de achttien F-16s van het detachement zijn er momenteel reeds negen in Kirgizië. Met deze toestellen zijn inmiddels reeds verschillende patrouilles boven Afghanistan uitgevoerd. Deze vluchten zijn zonder problemen verlopen. Ook de KDC-10 tanker van de Koninklijke Luchtmacht is reeds ingezet voor het bijtanken van de F-16s in de lucht. De bijdrage met F-16´s en een KDC-10 aan de strijd tegen het terrorisme is in principe voor een half jaar.

De F-16s in Kirgizië zijn afkomstig van de vliegbases Volkel (Nederland), Aalborg (Denemarken) en Bodø (Noorwegen). Elk land vaardigt in totaal zes F-16s af. Het gaat bij de toestellen om F-16s in de gemoderniseerde Midlife Update uitvoering die zeer geschikt is voor operaties in het donker en bij slecht weer. De toestellen worden ingezet voor het verlenen van luchtsteun aan coalitie-eenheden in Afghanistan. Voor deze taak beschikken de F-16s over precisiewapens tegen gronddoelen. Voor zelfverdediging worden daarnaast ook geleide wapens tegen vliegtuigen meegevoerd.

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme
* Factsheet F-16 Fighting Falcon

* Factsheet KDC-10 tanker/transportvliegtuig