RUIMTELIJK PLANBUREAU

Ruimtelijk Planbureau: Muze, Luis in de pels en Steunpilaar

Persbericht nummer 1

'Is het Ministerie van Verkeer & Waterstaat niet meer bepalend voor de ruimtelijke ordening dan het ministerie van VROM?' Dat was één van de vragen die directeur Wim Derksen stelde in zijn speech bij de openingsconferentie van het Ruimtelijk Planbureau 'NL: Vol van Ruimte'.

Tijdens de startconferentie kwam duidelijk het streven van het planbureau naar voren zich op een vernieuwende manier te richten op de beschikbare ruimte in Nederland. Vol blijkt daarbij een zeer subjectief begrip. In zijn speech maakte Derksen, voormalig hoogleraar Bestuurskunde, direct zijn ideeën duidelijk. Niet willen bepalen vanuit Den Haag maar kijken naar maatschappelijke veranderingen en welke ruimtelijke veranderingen en wensen dat met zich mee brengt. De nadruk komt daarbij te liggen op de vervaging van de concepten 'stad' en 'land', grensoverschrijdend Europees denken bij de inrichting van Nederland en 'stromen' in plaats van 'plekken'.

Voorbeelden van die laatste verandering vinden we in de mobiliteit van het woon-werkverkeer, het ritje naar het strand. Maar ook de datasnelwegen op de kabel of via de ether, de netwerkeconomie, die van verplaatsingen aan elkaar hangt.
'Het mobiele' wordt steeds belangrijker: om de ruimte te begrijpen én te bepalen. Het roept voor de overheid de vraag op met welk instrument de ruimte zich het beste laat ordenen: met bestemmingen dan wel met het creëren en verleggen van stromen. Daarmee wint de rol van Verkeer & Waterstaat aan zwaarte.

Bij de bijeenkomst waren alle beleidsmakers en onderzoekers van ruimtebepalend Nederland vertegenwoordigd. Drs. W. Kuijken, secretaris-generaal van Algemene Zaken, die waarnam voor premier Balkenende, gaf namens het kabinet het officiële startschot. Minister H.G.J. Kamp van VROM onderstreepte vervolgens dat de rol van het jongste planbureau vooral ligt in de antennefunctie.

De eerste resultaten zullen vermoedelijk in december dit jaar in rapportvorm verschijnen.


0-0-0