Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Postbus 90801 Aan de Voorzitter van 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 de Tweede Kamer der Staten-Generaal Telefoon (070) 333 44 44 Binnenhof 1A Telefax (070) 333 4033 2513 AA `s Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk B&GA/GAB/02/57964a

Onderwerp Datum Onderzoek 'Vrijlatingsbepalingen en 3 oktober 2002 premiebeleid' van de Inspectie en Inkomen.

./. Bijgaand treft u de onderzoeksrapportage: `Vrijlatingsbepalingen en premiebeleid' aan van de Inspectie Werk en Inkomen. Dit onderzoek wordt u ter kennisname aangeboden op grond van art 38. lid 4 SUWI.
Het onderzoek geeft een beeld van het gemeentelijk beleid ten aanzien van de premies en vrijlatingen, zoals en voorzover dit in 2001 was vastgelegd in gemeentelijke verordeningen. De resultaten zijn reeds verwerkt in het `Jaarverslag toezicht gemeenten en zelfstandige bestuursorganen 2001'van de inspectie.
De IWI concludeert dat er op `een enkele kleinigheid na'geen sprake is van onrechtmatigheden of achterstallig onderhoud bij de gemeenten. Blijkens de analyse hebben alle onderzochte gemeenten één of meer van de activeringsinstrumenten opgenomen in een gemeentelijke verordening. Dit geeft overigens geen uitsluitsel op de vraag of en op welke wijze de instrumenten in de praktijk worden toegepast.
De bepalingen op het terrein van de activeringspremies en de vrijlating worden op dit moment grondig tegen het licht gehouden, in het kader van de ingrijpende wijzigingen van de wetgeving die voortvloeien uit het strategisch akkoord. Het is mogelijk dat tijdens dit proces gegevens uit het onderzoek nog een rol kunnen spelen.
De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,



2

(M. Rutte)