Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

positief over hun werk

Medewerkers verpleeg- en verzorgingshuizen positief over hun werk

Een meerderheid (67 procent) van de medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen is in hoge of zeer hoge mate tevreden over het werk. Een kleinere groep (33 procent) is tevreden over de organisatie.

Dit staat in het brancherapport 2002 dat staatssecretaris Ross op 3 oktober 2002 in ontvangst nam. Bijna 1500 verpleeg- en verzorgingshuizen werkten mee aan het onderzoek Werk in beeld, dat inzicht geeft in werklast, werkdruk en werktijden van de medewerkers.

Het onderzoek brengt positieve zaken naar voren, maar ook een aantal knelpunten. Die liggen met name op het gebied van de communicatie en het personeelsbeleid. Investeren daarin loont, toont het rapport aan. Speciale aandacht is nodig voor jonge medewerkers en medewerkers in opleiding en voor de toerusting van leidinggevenden.

Rapportages over de eigen instelling
In haar reactie zei de staatssecretaris dat veel knelpunten die door medewerkers worden genoemd, zijn op te lossen door de verpleeg- en verzorgingshuizen zelf. De instellingen die hebben meegedaan aan het onderzoek ontvangen binnenkort een rapportage over de eigen instelling. Deze biedt de instellingen natuurlijk enorme mogelijkheden om het werk voor de medewerkers nog aantrekkelijker te maken, aldus Ross.

De publicatie Werk in beeld is te bestellen bij het Arbokenniscentrum voor zorg en Welzijn: info@arbozw.nl (onder vermelding van publicatienummer 920.022.35).