Korps: Friesland, plaats: Fryslân 3-10-2002
Politieberichten 3/10 2002 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Resultaten Fryske Diken
Het team Fryske Diken heeft in de periode van 23 tot en met 29 september in Friesland 87.065 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Hiervan hield 93,4% zich keurig aan de geldende snelheid. Op een aantal plaatsen in de provincie is naar aanleiding van klachten op snelheid gecontroleerd. Op de Terhernsterdyk bij Terherne werd een snelheid gemeten van 139 kilometer per uur waar 80 kilometer is toegestaan, een overtreding van 59 kilometer. Op de N392 bij Gorredijk werd een snelheid van 132 geklokt waar maximaal 80 kilometer per uur is toegestaan, en in Mildam op de Schoterlandse weg werd een snelheid van 130 gemeten waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Ook de komende week controleren de medewerkers van Fryske Diken in de hele provincie weer op alcohol, snelheid, helm, rood licht en gordel.

Fryslân: aanrijdingen door mist
Donderdag omstreeks 08.15 uur reed een 31-jarige automobilist uit Leeuwarden over de Waldwei van Leeuwarden naar Drachten. Achter hem reed een eveneens 31-jarige automobiliste uit Leeuwarden. Het was mistig en daardoor was het zicht beperkt. Ter hoogte van de Fonejachtbrug remde de man af, omdat voor hem net een ongeval was gebeurd. De vrouw had dit niet op tijd in de gaten en botste met de voorzijde van haar auto tegen de achterzijde van de auto van de Leeuwarder. De auto van de vrouw moest worden weggesleept. In Heerenveen, op de Rijksweg A32, bij de afslag De Knipe, omstreeks 08.35 uur, stonden een 35-jarige automobiliste uit Waskemeer en een 44-jarige automobilist uit Oudega (Sm.) in de file. Een 33-jarige automobilist uit Sint Annaparochie kon zijn voertuig niet tijdig tot stilstand brengen en botste tegen de achterkant van de auto van de inwoner van Oudega, die weer doorschoof naar de auto van de inwoonster van Waskemeer. De inwoners van Sint Annaparochie en Oudega zijn, met nekklachten, overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Hun autos zijn weggesleept. In Siegerswoude, om 07.10 uur, reed een 35-jarige automobilist uit Siegerswoude, over de Waskerwei in de richting van de Bremerwei. Door de dichte mist merkte hij de T-kruising te laat op, reed rechtdoor tegen een schrikhek en kwam tegen een lantaarnpaal tot stilstand. De auto is afgevoerd. Op de N383 bij Marssum raakten zeven autos, om 08.20 uur, met elkaar in (kop-staart) botsing. Zes wagens moesten worden weggesleept. Twee bestuurders, een 24-jarige autobestuurder uit Minnertsga en een 36-jarige autobestuurster uit Menaldum, raakten gewond en zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Hun verwondingen vallen waarschijnlijk mee. De provincie heeft het wegdek schoongemaakt. De rijbaan is circa drie uur gestremd geweest.

Heerenveen: eenvoudige mishandeling
Donderdagochtend werd een 49-jarige leraar uit de gemeente Skarsterlan mishandeld op een school aan de Jousterweg. Toen een 18-jarige inwoner van de gemeente Weststellingwerf te laat de les binnenkwam en een grote mond gaf, werd de leerling de klas uitgestuurd. Bij het verlaten van het lokaal gaf de leerling de leraar met zijn arm een harde klap tegen het hoofd. De leraar raakte hierbij gewond aan het oog. Op de gang was de verdachte nog verbaal agressief. De leerling is er vandoor gegaan, de leraar heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 11.30 uur werd een 29-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Archipelweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 445 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Bureau Communicatie 058-880 8272