Gemeente Ede

ummer 234 / Ede, 3 oktober 2002

Nieuw hulpmiddel in uitgaansgebied van Ede:
Verblijfsontzegging weert amokmakers

Het gemeentebestuur van Ede blijft zich inzetten om het uitgaan op het Museumplein (nog) veiliger en gezelliger te maken. In samenspraak met politie en justitie heeft de burgemeester daarvoor een nieuw hulpmiddel ontwikkeld. Na vaststelling van de Nota Verblijfsontzeggingen in Ede 2002 kunnen personen die herhaaldelijk rotzooi trappen in het uitgaansgebied of andere strafbare delicten plegen, de toegang tot het uitgaansgebied ontzegd worden voor een bepaalde periode.

De ervaring heeft uitgewezen dat slechts een kleine groep raddraaiers verantwoordelijk is voor het verpesten soms van de sfeer op en rond het Museumplein. Het middel van de verblijfsontzegging is speciaal bedoeld om die groep aan te kunnen pakken. Een dergelijke aanpak met samenwerking tussen gemeente, politie en justitie, werkt ook in andere gemeenten goed.

Burgemeester en wethouders hebben op voorstel van de burgemeester tevens een gebruiksinstructie vastgesteld die dient als leidraad voor het bepalen van de strafmaat. De gemeenteraad is gevraagd de APV te wijzigen, zodat het middel daadwerkelijk gebruikt kan gaan worden. Als de raad akkoord gaat met deze aanpak, dan zal het middel worden ingezet vanaf 20 november 2002.

technische realisatie:
Terrazur