Programmabureau Advies Overheid.nl

Website risicokaart Limburg geactiveerd

Gouverneur mr. B.J.M. baron van Voorst tot Voorst en de voorzitter van de Regionale Brandweer Zuid-Limburg, drs. G.B.M. Leers, hebben vandaag 3 oktober in de Statenzaal van het Gouvernement de website Risicokaart Limburg geactiveerd.

Uit het onderzoek Risicos in Limburg, weten waar het over gaat, is gebleken dat n op de vijf Limburgers te maken heeft met een potentile risicobron in de directe omgeving. Met de website Risicokaart Limburg heeft elke inwoner, instantie, bedrijf of gemeente de mogelijkheid hierover informatie in te winnen. De site draagt bij aan het verhogen van het veiligheidsbewustzijn van mensen. De Provincie Limburg n de Brandweren Regio Zuid-Limburg en Regio Noord- en Midden-Limburg hebben opdracht gegeven voor het ontwikkelen van deze website. De binnenkort wettelijk verplichte risico-inventarisatie door gemeenten is een belangrijke bijdrage geweest in de totstandkoming van de site. De website is een nieuw communicatiemiddel naast de reguliere risico-voorlichting via media, folders, enz. Limburg is de tweede provincie in Nederland die deze site activeert.

Het rapport van de Commissie Oosting, opgesteld na de rampen in Enschede en Volendam, is voor de Provincie Limburg en de beide Regionale Brandweren aanleiding geweest voor het ontwikkelen van de website Risicokaart Limburg. De site is voor gemeenten en voor burgers een overzichtelijk beleidsinstrument geworden als het gaat over het inschatten van potentile risicos binnen de gemeentegrenzen.

Website
De website is laagdrempelig, ruim voorzien van fotos, overzichtskaarten, adressen van gemeenten, informatie over gevaarlijke stoffen en de transportroutes van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor, het water en door buisleiding. De site geeft daarnaast inzicht in o.a. vergunningen, ruimtelijke ordening en de betrokken bedrijven. Deze eerste versie van de website is maar een begin en moet de komende maanden verder worden gecompleteerd. De site geeft (nog) geen informatie over de potentile risicos van de omliggende landen en aangrenzende provincies. Gemeenten hebben binnenkort een wettelijke plicht voor het maken van een risico-inventarisatie voor de inwoners en deze informatie actueel te houden. De Provincie Limburg zorgt voor het onderhoud van de website Risicokaart Limburg, die te vinden is op de algemene website van de Provincie. Het adres is: www.limburg.nl.

www.ictu.nl